Dagblad Zaanstreek naar Amsterdam?

Met een feilloos gevoel voor timing – midden in de vakantie – heeft TMG-CEO Geert-Jan van der Snoek een grote reorganisatie bij de dag- en weekbladen van de TMG-groep aangekondigd.

Bij TMG, het moederbedrijf van o.a. het Noordhollands Dagblad, worden eerst 75 banen op de afdeling sales (advertentieverkoop) geschrapt. De advertentieverkoop daalde met ruim 20%.

In de tweede helft van 2016 worden nieuwe ingrepen verwacht aldus De Telegraaf:

“de regionale kantoren van Holland Media Combinatie (met name verspreid in Noord-Holland) worden grotendeels gesloten en overgebracht naar de hoofdvestiging in Amsterdam.”

Het kantoor van Dagblad Zaanstreek en De Zaankanter aan de Westzijde (foto boven) staat al geruime tijd te koop. Voor de fusie met De Zaanlander tot Dagblad Zaanstreek was hier De Typhoon gevestigd.

De Zaankanter

Bovendien komt een ingreep in de weekbladen die niet goed renderen. In de Zaanstreek geeft TMG via dochteronderneming HMC behalve Dagblad Zaanstreek ook de weekbladen De Zaankanter en de Krommenieër uit. Vorig jaar beëindigde TMG het Zondagochtendblad. Ook bij dochteronderneming Dichtbij ging de stekker eruit.

Het hoofdkantoor in Alkmaar wordt gesloten. De krant wordt voortaan in Amsterdam bij De Telegraaf gemaakt. Het eerste (niet-regionale) katern van de krant wordt sinds anderhalf jaar voor een belangrijk deel uit berichten van De Telegraaf samengesteld.

Regiojournalistiek

Verdere ingrepen zijn zeer goed mogelijk: “sales, faclitair, redactie of onze callcenters, niets is onbespreekbaar” aldus Van der Snoek in het Noordhollands Dagblad. De drukkerij in Alkmaar sloot al eerder.

De nieuwe hoofdredacteur van de krant, Arjan Paans, schreef dat samenwerking met De Telegraaf niets afdoet aan de identiteit van de regionale kranten en websites: “De regiojournalistiek gaat nooit verloren.”

Bij de Ondernemingsraad is men vooralsnog geen warm voorstander van meer redactionele samenwerking met De Telegraaf.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Hoeve

  Abonnementsprijs helft goedkoper … Meer abonnees … Meer advertentie verkoop … Misschien is dat een oplossing ?

 • Gert Pot

  Duurt niet lang meer of we hebben hier de Telegraaf editie Noord-Holland met wat minimaal nieuws uit de regio’s

 • Bas

  Mooie locatie voor de eerste stencilmachine van de orkaan. Ik meld me aan om de stencils rond te brengen!

 • Ach, de laatste keren dat we voor de monettuin een journalist langs kregen moest ik iedere keer weer uitleggen waar bv de Blacksmith ligt. Prima mensen, maar geen enkele binding met de Zaanstreek. En dat zal er niet beter op worden ben ik bang. Dus nog minder abonnees, dus nog minder inkomsten, etcetera, going down going down.

 • Boon

  Toch wrang dat een ooit voor de “goede zaak” opgerichte krant opgeslokt is door een NSB krant.

 • Erik Esteie

  Hoe jammer ik het ook vind dat een papieren krant uiteindelijk zal op houden te bestaan, het is echter de realiteit, ze zullen hoe dan ook uitsterven binnen niet al te lange tijd

  Ik ben zelf 52 en vele mensen van mijn generatie lezen al geen krant meer, laat staan de kinderen van mijn generatie, sommige weten niet eens wat een krant is….

  In dit tijdsbeeld houd ik me krampachtig vast aan het lezen van het NHD, maar realiseer me dat het verworden is tot een flut krant waar het wanhopig zoeken is naar Zaans nieuws/wetenswaardigheden/komende gebeurtenissen(agenda)

  Een Typhoon is het al lang niet meer en waarschijnlijk is het verleden rooskleuriger en was het toen al niks, maar dingen uit het verleden schijnen altijd beter te zijn….

  Wat wel weer jammer is is dat er wederom een pand in de Westzijde komt leeg te staan als de redactie van het Zaanse katern gaat verhuizen naar Amsterdam

 • B.Regter

  Zo zonde.
  Heb twee kranten.Telegraaf en NHD
  Nu een.want stond het zelfde nieuws in.

 • Sven

  Jammer dat dit de realiteit is, maar sommige kranten maken ook de overstap naar online. Dat zou een optie kunnen zijn, waar aan gewerkt kan worden in de toekomst. Gr, Sven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *