Dagblad Zaanstreek verlaat Typhoongebouw

Per 1 oktober verlaat Dagblad Zaanstreek het pand aan de Westzijde 23 in Zaandam. Er wordt gezocht naar een ’tijdelijke’ oplossing elders in de Zaanstreek.

Het pand was jaren te koop / te huur maar per oktober is er nu definitief een nieuwe eigenaar voor het ‘Typhoongebouw’.

Waarnemend hoofdredacteur GerBen van ’t Hek zegt tegen De Orkaan dat de krant nog even hoopte te mogen blijven aan de Westzijde, maar omdat dat niet lukt, is de krant op zoek naar een tijdelijke oplossing. “Verhuizing naar de Basisweg is niet aan de orde.”

Die angst was niet geheel ongegrond omdat eigenaar TMG niet alleen het hoofdkantoor in Alkmaar sloot maar ook enkele regiokantoren wilde sluiten. De centrale redactie is inmiddels wel naar het Telegraaf-hoofdkantoor aan de Amsterdamse Basisweg verhuisd. Sinds vorige maand heeft TMG een nieuwe eigenaar: het Belgische Mediahuis.

Van ’t Hek wil graag tips over een nieuwe plek voor de redactie. Wij dachten het pand van De Saenkanter, dat komt spoedig leeg. Of de Big Bazar (zie comments), dan hoeven de redacteuren alleen maar de straat over te steken.

Het gebouw werd eind jaren vijftig gebouwd op de hoek van de Zeemansstraat en de Westzijde. Daarvoor stond oop deze plek comestibleswinkel De Toko. Hieronder de sloop (foto gemeentearchief, ook foto boven).

Het Typhoongebouw voor de verbouwing.

Dagblad Zaanstreek, gebouw heeft andere entree gekregen (en is te huur, 2016). Foto: Google Streetview.

Het raam aam de kant van Zeemansstraat bij nacht: Typhoongebouw (foto De Orkaan).

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Joyce

  Eeuwig zonde ,een groot begrip voor de Zaanstreek, prachtige locatie,hopelijk blijft de krant wel bestaan,en is er weer een toplocatie op de westzijde voor hun !

  Wens jullie veel succes

 • Marjan

  Sorry, maar ik vind het een vreselijk lelijk en gedateerd gebouw. Maar ik hoop wel dat de redactie van de Typhoon in het centrum van de stad blijft. Waar de zaken ook daadwerkelijk gebeuren

 • Ruud Hartog

  Het pand van Big Bazar, is dat een idee?

 • avandok

  Wat dacht u van Burcht 10?

 • L. Smit

  Hoe groot moet het pand zijn?

  • De Orkaan

   Vroeger, toen de Typhoon er zat, was het hele gebouw in gebruik. Nu zit vrijwel iedereen op de begane grond, ook De Zaankanter die in het gebouw huist gaat trouwens weg. Dus een plek voor max 10 bureaus is groot genoeg.

 • erik ommen

  De Zaanse Schans?

 • Corrie van Sijl

  Wat gaat er gebeuren met het buitengewoon rijke fotoarchief? er wordt gewerkt aan digitalisering i.s.m. het Gemeentearchief, heb ik begrepen. maar komt dat op tijd af?

 • Man zonder hoed

  Hoezo graag tips voor een geschikte locatie? Loop een paar honderd meter en er is een compleet verlaten (Peper)straat te zien. Zowel meer dan genoeg ruimte op de begane grond als op de 1e verdieping. Ook achter het station is zat ruimte. En oh ja, Zaandam is natuurlijk niet zaligmakend want buiten Zaandam is er ook nog genoeg te vinden.

 • RIa Kroes Mohrs

  Het blijft nog vreemd de verplaatsing van Dagblad Zaanstreek. Gek hoor nu kan je een niet bezorgde Zaankanter nog even af halen. Het belangrijkste is dat Dagblad Zaanstreek er blijft en wij gaan van zelf zien waar de redactie komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *