Het Wilgenhaantje in Krommenie ligt er zo op het eerste gezicht feestelijk bij. Vrolijke groene vlaggetjes wapperen in de wind.

Maar wie beter kijkt ziet dat de vaantjes een minder vrolijke boodschap markeren: ze staan met hun prikkertje in de stront.

We weten niet wie het nodig vond om de uitwerpselen in het zonnetje te zetten. We weten zelfs niet of het hier gaat om een protest tegen illegaal achtergebleven poep, of juist om een ode aan de hond en haar ontlasting.

Wel komt de actie –erg toevallig- kort nadat er in de raad is gesproken over het afschaffen van hondenbelasting. VVD Zaanstad ziet in het afschaffen van de hondenbelasting een fijn punt voor in hun verkiezingsprogramma. Wij vroegen Gerard Ram of hij verantwoordelijk is voor het vlagvertoon. Ram ontkent:

“Pertinent niet! De kleuren van de vlaggetjes van de VVD zijn oranje/blauw! Wij hebben niks met groen!”

POV heeft gemeld ook in te zetten op de afschaffing van hondenbelasting, en pleit daarbij voor verhoging van de boete voor het niet opruimen van eigen kak (150 euro) en niet in het bezit hebben van eigen zak (100 euro). We bellen fractieleider Harrie van der Laan. Harrie laat echter weinig los:

“Wij zijn tegen geheimhouding, daar maken we ons keihard voor, maar wij blokkeren De Orkaan niet voor niks op sociale media! Het is strikt privé dat Ton (Brekelmans red.) rollen groen crêpepapier kocht bij ’t Kwassie!”

CDA Zaanstad (Marc Wit) sprak in de raad het vermoeden uit dat bovenstaande partijen het feces-onderwerp gebruikten om publiciteit te krijgen. Wij vroegen of hij wellicht een idee heeft wie de groene vlaggetjes heeft geplant. Hij reageert een tikje nors:

“Beseffen jullie dat je fungeert als marionet voor POV en VVD? Door dit stuk te schrijven geeft je ze exact wat ze willen: aandacht.”

foto: Jaap de Jong
Foto: Jaap de Jong
Disclaimer: het zou zomaar zo kunnen zijn dat we Ram, Van der Laan en Wit niet echt hebben gesproken 😉