Het exitgesprek met Rina Schenk (video)

Rina Schenk was acht jaar raadslid voor VVD Zaanstad. En, volledig objectief en neutraal kunnen we stellen dat we haar best onder het kopieerapparaat hadden willen leggen. Zichtbaar, nieuwsgierig, ijverig, kundig en betrokken zijn woorden die opkomen als we aan Rina, nogmaals objectief en neutraal, denken. 

De plaatselijke VVD vond haar minder passend en plaatste haar laag op de lijst waardoor Rina bedacht dat ze iets anders met haar tijd zou kunnen doen. En ja…. De afgelopen week kwam ze al bovendrijven door haar actie om de begraafplaats van Westzaan te behouden. 

Een aanwinst voor ‘de burgers’ een verlies voor de politiek.

Gisteren interviewde Merel Kan haar een Zaans kwartiertje op de redactie. Wat opviel was dat, ondanks het verdriet van de afwijzing van haar partijgenoten, de liefde voor de VVD nog altijd bloeit:

Deel dit artikel:

8 reacties

 • hans van rheenen

  Ik heb er nog nooit wèrkelijk iets van gesnapt…

  van al die politieke perikelen. Hier is klaarblijkelijk ook weer iemand met tak en al afgezaagd, die m.i. best wel waardevol voor de gemeenschap lijkt.

  Collegiaal gezien een gevalletje van matennaaien?

 • evert hartog

  Rina was niet het soort raadslid dat bij de VVD past. Dat klopt. Rina zoekt verbinding en heeft empathie, twee eigenschappen waar de VVD niet bepaald op zit te wachten en ook nooit blijk van heeft gegeven. Jammer dat de VVD zo nog verder een ruk naar rechts maakt en inmiddels radicaal rechts genoemd kan worden in Zaanstad. Gelukkig blijft ze actief in Westzaan.

  • Dirk Schoonderbeek

   Beetje zuur, mijnheer Hartog. Jammer dat U nog steeds in links en rechtse politiek denkt. Komt misschien door Uw SP verleden. En de VVD radicaal rechts noemen is voor Uw verantwoording. Ik heb daar een ander beeld bij. Maar fijn dat de Orkaan de vrijheid van meningsuiting zo goed faciliteert

   • evert hartog

    Het is ook zuur, want de werkelijkheid is af en toe erg zuur en nauwelijks te pruimen. Zo ook de kortzichtigheid en onrechtvaardigheid van veel VVD beleid. Voorbeelden zijn de onmenselijke behandeling van bijstandsgerechtigden, het gebrek aan echte participatie, omdat het geld altijd voor gaat, het toeslagenschandaal en het aardbevingsschandaal, allemaal uitgegroeid tot rampzalige proporties onder het VVD bewind. Links en rechts is een kwestie van perspectief. Je kunt de VVD ook Conservatief rechts noemen, wat bij mij hetzelfde is als radicaal rechts. Niet te verwarren met extreem, dus fascistisch rechts, waarvan bij de PVV en FvD sprake is.

 • hans van rheenen

  CITAAT van (een gefrustreerde?) Rina Schenk:

  “Waar je ook gaat praten met inwoners, bedrijven of ontwikkelaars, steeds krijg je te horen dat het lang duurt, er geen mogelijkheid is om voorhand je idee te laten toetsten op haalbaarheid en dat je verwezen wordt naar de website voor de vergunningencheck. En die helpt je lang niet altijd aan een juist antwoord. En de omgevingswet waarin de termijn voor een antwoord vanuit de gemeente wordt verkort is weer een jaar uitgesteld. En ook hiervoor geldt dat mensen die een vergunning aanvragen willen investeren en daarmee werkgelegenheid creëren. Hard nodig in deze tijd. En ook kleine bouwplannen leveren een bijdrage aan de woningnood. De vraag van de VVD is om zo snel mogelijk het aanvraagproces onder de loep te nemen zodat gezorgd kan worden dat indieners zo snel als mogelijk een reactie op hun aanvraag krijgen en dat er weer een mogelijkheid komt om je plan te toetsen voordat je een officiële vergunning aanvraag. Ook deze motie werd omarmt door het college. Op 29 september is er een avond over de omgevingswet waarin ook dit onderwerp wordt meegenomen”.

  Ik vraag me af, uit welk jaar dit citaat is. In de praktijk is er actueel zelfs een wachtlijst voor de pré-adviezen ingericht … en … iedere contactopname met de betreffende vergunningsafdelingen onderbroken, wie de behandelaars blijft “geheim”, dat is toch frustrerend voor de politiek èn voor de Zaankanters die willen bouwen, waarbij een inhaalslag op de woningmarkt langer gaat duren i.p.v. ingekort wordt, zoals de gemeente uitspreekt.

  Kijk eens op de site van Funda hoeveel woningen er in Zaanstad “onder voorwaarden” verkocht zijn en niet op een financiering wachten, maar op de gemeente en op die genoemde wachtlijst kunnen staan.

  Gevolg: Investeerders, ontwikkelaars, bouwers ect. zoeken hun heil in de omliggende gemeentes met minder groeiproblemen en een normale communicatie.

  • Rina Schenk

   Inderdaad wel frustratie ja. En door te weinig personeel loopt het nog steeds niet. Helaas zijn er ook dossiers waar weinig vooruitgang in zit en een omgevingsvergunning is er daar 1 van. Een ander is het onderhoud in de openbare ruimte. Nog steeds niet gelukt om daar meer geld voor vrij te maken zodat er meer onderhoud van het groen kan plaats vinden.

   • hans van rheenen

    @Rina, bij groen kan de burger ook nog zèlf actief worden, zoals voor de eigen huisdeur of zich met de buren resp. straat arrangeren, maar letterlijk afgepoeierd worden wanneer je een woning wilt bouwen, omdat een gemeente groeiproblemen of te weinig capaciteit heeft en een project vastloopt “omdat er geen visie gemaakt kan worden” is verzaken.

    Neem het niet persoonlijk, maar dit gaat dé Zaankanter geld kosten.

 • Ronald De Boer

  Onvoorstelbaar dat goede mensen die wel oor hebben voor situaties op deze wijze uit de raad worden gezet. Maar voor mij niet wereld vreemd wij hebben zelf in wornerveer een situatie en hebben hiervoor alle partijen inclusief wethouders aangeschreven en hebben hier uiteindelijk 1 reactie op gekregen verder lijken wij gewoon niet te bestaan ik wens u veel succes met uw akties en hoop dat u naar mensen blijft luisteren

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *