Ruim een week geleden schreven we dat huishoudens met een laag inkomen in Zaanstad vanaf begin december de energietoeslag voor 2023 kunnen aanvragen. Gemeenten Wormerland en Oostzaan hebben op hun website nog steeds staan dat ‘het nog niet bekend is om welk bedrag het gaat en welke inkomensgroepen in aanmerking komen.’ Daar komt binnenkort verandering in.

De woordvoerder van de OVER-gemeenten (de samengevoegde werkorganisatie van Oostzaan en Wormerland) laat desgevraagd weten dat de gemeenten het geld voor de energietoeslag nog niet hebben ontvangen van het Rijk. Wel starten ze binnenkort alvast met uitkeren aan inwoners met een laag inkomen. Bijstandsgerechtigden ontvangen de energietoeslag vanaf begin december 2023, zij hoeven daar zelf niets voor te doen.

Bij de huishoudens die vorig jaar de energietoeslag hebben ontvangen wordt getoetst of zij ook dit jaar weer in aanmerking komen. Als dat zo is, krijgen ze de energietoeslag automatisch overgemaakt. Voor inwoners met een laag inkomen die nog niet eerder een aanvraag hebben ingediend, is het aanvraagproces vanaf januari 2024 via de websites beschikbaar.

Meer informatie over de energietoeslag is vanaf volgende week te vinden zijn op de websites van gemeente Wormerland en gemeente Oostzaan.

Tekst: De Orkaan Redactie, Bron: woordvoerder OVER-gemeenten, foto: De Orkaan