Het bestuur van de Essalam moskee aan het Madagaskar in Zaandam vindt dat ze lang genoeg gewacht heeft op Zaanstad voor een besluit over de nieuwbouwplannen.

Ze eisen een dwangsom op van Zaanstad vanwege het niet tijdig nemen van een beslissing en kondigen aan “geen andere keus te hebben dan de zaak aan de rechter voor te leggen” als Zaanstad ook na het verbeuren van de dwangsom geen tijdig besluit neemt.

De gemeenteraad was niet onder de indruk, het besluit over het bestemmingsplan werd gisteravond op de valreep van de agenda gehaald.

Dwangsom

Van die dwangsom gaat Zaanstad niet schrikken, die bedraagt € 1442. Maar als de moskee naar de rechter stapt kan die een hogere dwangsom opleggen “om het bestuursorgaan te stimuleren alsnog zo spoedig mogelijk tot besluitvorming te komen” aldus wethouder Wessel Breunesse (GL).

Ook de omwonenden hebben aangekondigd naar de rechter te stappen, maar dan als het plan wel doorgaat.

Voorlopig is er nog geen beslissing. De besluitvorming is minstens een maand opgeschoven en voordat er een goedgekeurd besluit ligt zijn we weer maanden verder, Breunesse:

“het zal hierdoor in ieder geval nog meerdere maanden in beslag nemen om een definitief besluit te nemen op de aanvraag”

En dan volgen dus waarschijnlijk nog juridische procedures.

Onwil

Advocaat K. Kasem van De Vries Kasem Advocaten uit Amsterdam herinnert de gemeente eraan dat de eerste aanvragen uit 2013 stammen en dat na veel gesteggel, overleg, ingrijpen van de raad die wilde meebeslissen, aanpassingen van het plan, uitstel en een mislukte mediation het geduld van de moskee op is.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning werd ingediend op 6 mei 2016 en daarop had besloten moeten worden voor 6 december 2016. Inmiddels zijn we ruim vier jaar verder en de advocaat van de moskee gelooft er niet meer in gezien “de voorgeschiedenis en de stroperigheid van de besluitvorming” en de “politieke onwil” van Zaanstad.


Lees hier ons dossier over de nieuwbouw van de Essalam moskee.