De plannen voor de nieuwbouw van de Essalam moskee aan het Madagaskar in de Vijfhoek in Zaandam worden morgen besproken in het Zaanstad Beraad.

Het moskeebestuur wil een grotere nieuwe moskee en wordt daarin gesteund door B&W van Zaanstad. Omwonenden vrezen vooral parkeeroverlast en vinden de moskee te groot.

Eerder is afgesproken dat de kwestie ‘politiek gevoelig’ is en dat daarom de raad er over mag meepraten. Voor de bouw moet worden afgeweken van het bestemmingsplan. Ter voorbereiding spreken omwonenden en een afvaardiging van de moskee in bij het Zaanstad Beraad.


UPDATE: de moskee heeft een notitie over de voortgang gemaakt maar Zaanstad wil dat (op verzoek van de moskee) pas achteraf openbaar maken.


Op dinsdag 1 december is er van 19.45 tot 20.30 uur een gesprek tussen een afvaardiging van de moskee en de gemeenteraad. Van 20.30 tot 21.15 uur praten omwonenden met de gemeenteraad.

De vergadering is digitaal en online te volgen.*

Hier ons dossier over de bouw van de Essalam moskee.

* De Orkaan heeft zich samen met RTV Zaanstreek, Dagblad Zaanstreek en Zaanstad.Nieuws al eerder geageerd tegen digitaal vergaderen. Discussie en interpellaties zijn vrijwel onmogelijk, de techniek hapert, raadsleden zijn niet te horen of te zien, insprekers komen niet tot hun recht. Het is een belediging voor het democratisch proces. Nota bene door de gemeenteraad zelf gekozen. Raadsvergaderingen met 39 leden kunnen wel fysiek maar Beraad met 15 dus niet. De ervaring bij het inspreken over de Peperstraat een paar maanden geleden maakte duidelijk hoe dat volledig in de soep liep.