Gaat vanavond de stekker uit het cultuurcluster?

Om 19:30 uur vanavond, 25 juni, vergadert de raad van Zaanstad over het cultuurcluster. Om precies te zijn over “het besluit over de uitkomst van het referendum over het Cultuurcluster.”

Een mogelijke uitkomst is dat het doek valt voor het cultuurcluster. Maar voordat het zover is moeten er nog een paar stappen genomen worden.

Eerst moet vastgesteld worden dat het referendum rechtmatig is verlopen en dat de uitslag ‘rechtmatig’ is. Dat zal geen probleem zijn: 19.453 stemmen tegen, 4.563 voor. In totaal 19,82 van de kiezers kwam op.

Om een ‘geldige’ uitslag te krijgen hadden er 36.510 mensen tegen het cultuurcluster moeten stemmen. Dat is dus bij lange na niet gelukt, er is net meer dan de helft van dat aantal gerealiseerd.

Voor- en tegenstanders zijn aan de haal gegaan met de uitslag om die toch op de een of andere manier ‘geldig’ te maken. De tegenstanders blijven erop hameren dat de uitslag een ‘duidelijk signaal’ is tegen het cultuurcluster. Voorstanders zeggen dat ‘slechts’ 16 procent tegen heeft gestemd en ‘dus’ 84 niet tegen (voor?).

Allemaal leuk geprobeerd maar de uitslag is gewoon niet geldig.

De optie “Het raadsbesluit de definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het cultuurcluster van 16 februari 2017 in te trekken” was eenvoudig geweest bij een geldige uitslag. Dat besluit na een ongeldige uitslag te nemen, is een mooi begin voor iedereen bezwaar wil maken tegen dat besluit, en dan begint het hele circus opnieuw.

De omweg is dat via een motie die de tegenstanders o.l.v. Harrie van der Laan al twee keer wilden indienen het college wordt opgeroepen alle voorbereidingen voor de realisatie van het cultuurcluster te stoppen. Als PVV-vakantievierder Koert Calkhoven terug is om te stemmen, zou dat best eens kunnen lukken.

Maar een motie is geen besluit dat uitgevoerd moet worden. De coalitie heeft dat wel afgesproken maar hoe ze dat wil realiseren is niet duidelijk. Het besluit handhaven is ook de uitkomst van het referendum respecteren.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *