Gasleiding op Nuonterrein: problemen voor de bouw?

Volgens de Gasunie heeft Zaanstad bij het verlenen van een vergunning om woningen en appartementen op het Nuon-terrein te bouwen onvoldoende rekening gehouden met de ‘hoge druk aardgastransportleiding’ die op het terrein ligt.

De Gasunie stelt dat het “voorliggende plan momenteel niet getoetst is op uitvoerbaarheid en derhalve in strijd is met een goede ruimtelijke ordening”.

De Gasunie heeft drie problemen. Ten eerste zijn de woningen gepland op minder dan 50 meter van het gebouw met de gasleiding. Vanwege het geproduceerde geluid wordt 50 meter afstand geadviseerd. Zaanstad staat overigens wel hogere geluidswaarden toe in het nieuwe bestemmingsplan dan normaal vanwege het verkeerslawaai.

De Gasunie stelt ook dat zij voorafgaand aan de werkzaamheden schriftelijk advies moet kunnen geven en dat zoiets in de plannen moet worden opgenomen. Ook stelt ze dat het gasontvangstation foutief in de plannen is opgenomen.

Op het voormalig gasfabriekterrein op de hoek van de Prins Bernhardbrug en de Vincent van Goghweg (Westzijde 270-276) in Zaandam zijn 124 woningen gepland.

Hieronder de risicokaart van het gebied, op bijgevoegd document: “gebouwtje pal aan de Zaan. Produktie en distributie van elektriciteit, aardgas, stoom en warm water.”

Foto boven: Google Streetview

Deel dit artikel:

5 reacties

 • j.gruijs

  Als er toch niet gebouwd kan worden maak er dan zolang een leuke plek van zodat je daar ff kan zitten .
  Ook leuk als daar zou willen vissen
  Al is het tijdelijk maar dit ligt al jaren zodat niemand er wat aan heeft
  En het aanzicht voor de stad verbetert

 • Ik neem aan dat er – soals alle nieuwbouw – gasloos gebouwd gaat worden.
  Als de rest van de buurt nou – net als ik – ook alvast (of eindelijk) van het gas af gaat dan kunnen die leiding en dat huisje gewoon weg.

  • Bruce

   Toevallig las ik onlangs in het vereniging eigen huis blad dat die leiding best gebruikt zouden kunnen worden voor waterstof. En daarop zou je ook moeten kunnen stoken en koken, maar dan zonder de nadelige consequenties voor het milieu.

 • Ernst Debets

  Het is in de eerste plaats niet een kwestie van geluidsoverlast , maar van veiligheid. Ik herinner mij nog goed hoe er in de jaren ’90 een trein ontspoorde op de overweg Hoornse lijn (Provinciale Weg)en de plek waar de gasleiding lag op een haar na miste! Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de leiding daadwerkelijk geraakt was!
  En inderdaad wat Peter (28/9/2018 13:40) schrift: er gaat in de toekomst gasloos gebouwd worden, dus dan worden dergelijke leidingen overbodig (maar dat gaat nog lang duren). Nog afgezien van de mogelijke vervuiling van de grond: overal waar een gasfabriek gestaan heeft is dat ook bingo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *