Buren van de voormalige Dansstudio2 aan de Dorpsstraat 1062 in Assendelft dachten dat het pand omgebouwd zou worden tot hotel met een bedrijfswoning. Maar dat pakte anders uit, vrijdag 1 maart trokken de nieuwe bewoners er in. Geen hotelgasten met rolkoffers maar 15 bewoners met een ‘rugzakje’ in de vorm van een ‘verslavings-, of justitieel verleden of psychische kwetsbaarheden’.

Een hotel is het dus nooit geweest. Eigenaar Menawari zei op de hoorzitting waarbij buren hun bezwaren tegen de omgevingsvergunning van het plan uiteenzetten, dat ‘op korte termijn’ er wel een hotel kwam, maar hij had het voor een jaar aan een nieuwe eigenaar verhuurd: Leven & Zorg GGZ B.V., een ‘multiculturele dynamische organisatie’ die per 1 maart deze ‘geclusterde WLZ/GGZ woonlocatie’ (WLZ: Wet Langdurige Zorg) exploiteert.

‘Legaal’

Het was allemaal ‘legaal’ en volgens de regels volgens Menawari, “het past binnen het bestemmingsplan” en daarom had hij geen contact met Zaanstad gezocht, toestemming had hij helemaal niet nodig. Daar keken de buren anders tegenaan: “het is geen hotel, het is een verblijfsruimte, er wordt gewoond. Er is ons een rad voor ogen gedraaid.” Volgens buurtbewoners (“wij hebben ons huiswerk wel gedaan”) paste deze bestemming juist niet binnen het bestemmingsplan.

Bovendien zat het naast een horecagelegenheid en tegenover een school en een kinderdagverblijf: geen ideale omgeving. Het zat buurtbewoners ‘ontzettend hoog’ dat ze nergens van op de hoogte waren gebracht, niet door de eigenaar en niet door Leven & Zorg. Menawari: “Ik ga toch niet bij alle buren aanbellen”. De bezwaarcommissie had weinig begrip: “waarom organiseert u of de huurder geen open dag of een inloopavond?”

Handhaving

De leden van de bezwaarcommissie van Zaanstad hadden meer bedenkingen, een langdurige opvang is geen hotel. Bovendien leek het erop dat er niet volgens de tekening werd gebouwd, “die klopt niet met de feitelijke situatie”. Als waarschuwing werd daar aan toegevoegd: “u krijgt handhaving aan uw broek”. Menawari: “99 procent klopt”. Dat er anders gebouwd werd klopte trouwens wel maar daar was al een aanvraag voor ingediend: de ene bedrijfswoning die er zou komen, werd in drieën gesplitst.

De vertegenwoordiger van Zaanstad kon die aanvraag echter niet vinden en ook Menawari en zijn adviseur J. Bleekemolen van MakeoverGroep die de bouwplannen maakte, konden de aanvraag of de ontvangstbevestiging niet produceren. “Dat komt door de nieuwe Omgevingswet, dan krijg je geen ontvangstbevestiging” was hun lezing. Dat lijkt niet te kloppen, de aanvraag zou in december 2023 zijn ingediend en toen was die nieuwe Omgevingswet nog niet van kracht.

Er leek wel meer niet te kloppen. Zo had het er alle schijn van dat er geen controle was geweest (de vertegenwoordiger van Zaanstad kon het in ieder geval niet vinden). De buren vreesden dat met dit soort bewoners het toch wel handig zou zijn als de brandveiligheid in orde zou zijn. Geheel gerust waren ze niet: “al op de eerste dag stond er een ambulance voor de deur.” Vanaf de eerste nacht ervaren de buren overlast van de nieuwe bewoners. Omwonenden hebben geprobeerd bij Zaanstad om Handhaving in te schakelen, maar zo makkelijk gaat dat niet: “we zouden teruggebeld worden, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.”

‘Leugens’

Volgens Menawari zaten er trouwens helemaal geen ex-gedetineerden in het pand: “allemaal leugens over tafel”. Dat de doelstelling van Leven & Zorg en de vacatureteksten voor personeel dat in Assendelft zou moeten werken anders luiden was voor hem geen argument.

De ruim tien omwonenden die naar de openbare hoorzitting waren gekomen, zeiden de hele buurt te vertegenwoordigen, de buurt zou ‘ontwricht’ zijn door de plotse komst van de opvang.

Door Piet Bakker. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, aanvraag Omgevingsvergunning, hoorzitting, contact met omwonenden, website Leven & Zorg, KvK. Foto: Michel Schermer (De Orkaan).