Haaldersbroek krijgt nieuwe brug (#2)

Onze speciale Haaldersbroekerbrug-correspondent Wessel Breunesse meldde het zelf, dus het is waar: “Vervanging brug Haaldersbroek. De werkschepen zijn aangemeerd. Het kan beginnen!”

Onder het motto ‘het duurt even maar dan heb je ook wat’ krijgt Haaldersbroek dus en nieuwe ‘Kalver Wip”.

Bij controle van onze archieven bleek dat we de kop ‘Haaldersbroek krijgt nieuwe brug‘ in 2016 ook al gebruikten. Toen bij een artikel over de nieuwe brug die eigenlijk in 2015 af had moeten zijn.

(Vijf jaar te laat. Een beetje de Zaanse bruggenziekte: ook Beatrix- en Wilhelminabrug waren 5 jaar te laat.)

De brug (uit 1927) was in 2018 nog niet vervangen. Jan de Vries (D66) stelde vragen en wil de buurt bij de nieuwbouw betrekken.

In 2019 nog steeds geen brug maar wel ruzie. Volgens bewoners van Haaldersbroek en Zaans Erfgoed houdt de gemeente zich niet aan afspraken. De brug wordt breder dan afgesproken, deels in staal uitgevoerd en krijgt een ‘lomper’ uiterlijk dan de oude ‘Kalver Wip’.

In mei van dat jaar werd de oude brug buiten bedrijf gesteld en in juni onttakeld. De plannen waren bijgesteld: de brug ging veel meer lijken op de oude brug.

Historische foto (jaartal onbekend) van Elly Spillekom, haar vader Henk was brugwachter en moest de brug ‘dicht lopen’. Elly: “soms moesten wij mee als extra gewicht…”
De ‘oude’ brug (foto Marieke van Soest, 2014)
De brug in 2018 (Foto: De Orkaan)
Laatste boten door de opgehaalde brug, mei 2019 (foto Wessel Breunesse)
Juni 2019: oude brug wordt weggetakeld (foto: Wessel Breunesse)
2020: het werk kan beginnen… (foto: Wessel Breunesse)
Foto: Wim de Jong
Bonus: schilderij Peter de Rijcke
Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *