Henk Heijnen nieuwe conservator Zaans Museum (en Molenmuseum)

Henk Heijnen wordt samen met Leonie Sterenborg conservator bij het Zaans Museum. Heijnen gaat deze taak combineren met zijn werk als conservator bij Vereniging de Zaansche Molen waaronder ook het Molenmuseum op de Zaanse Schans valt.

Sterenborg werkte sinds augustus 2020 al als conservator bij het Zaans Museum. Samen met Heijnen worden ze opvolgers van Hester Wandel die in juni van vorig jaar afscheid van het Zaans Museum nam.

Dat Zaans Museum en Molenmuseum een conservator delen mag opmerkelijk heten. Enkele jaren geleden stonden beide instanties nog lijnrecht tegenover elkaar. Het Zaans Museum was tegen de vestiging van het Molenmuseum (toen nog Wereld van Windmolens) op de Schans.

In 2020 is de liefde tussen beide instanties opgebloeid. Samen proberen ze nu een Zaanse Schans Kaart te ontwikkelen (als alternatief van de Vermakelijkhedenbelasting) nadat in 2019 De Zaansche Molen juist uit de gezamenlijke kaart was gestapt.

Inmiddels staan beide leden van het bestuur van de Zaanse Schans vooral tegenover bewoners en ondernemers. Maar het management van organisaties is recent vernieuwd. Zaans Museum-directeur Jan Hovers werd begin dit opgevolgd door Nikola Eltink. Algemeen manager Peter-Jan van Steenbergen vertrok in december 2020 abrupt bij Vereniging De Zaansche Molen.

Henk Heijnen studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is de kenner van Zaanse kunst en publiceerde o.a. boeken over Chris Jansen, Jaap Stellaart (met Jan de Bruin), Jan Groenhart, Freek Engel en de Zaanse schilderkunst 1600-1950 (Kunst zonder rugwind). Heijnen werkt nu aan publicaties over de molens van Monet in de Zaanstreek en de schilders van de Zaan.

Heijnen is thans ook directeur / eigenaar van de Kunstuitleen in Gouda. Dat blijft hij samen met zijn vrouw Marlous doen. Bij het Zaans Museum gaat hij drie dagen per week aan de slag en bij de Zaansche Molen twee dagen.

Foto: De Orkaan

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *