Het wil maar niet lukken met fietsenstalling de Droogschuur

“De reparatie wordt zo spoedig mogelijk uitgevoerd” schreef wethouder Gerard Slegers op 1 oktober 2020 aan de gemeenteraad van Zaanstad. “Het herstel van fietsenstalling De Droogschuur bij station Zaandam zal nog minstens een half jaar duren (Slegers in december 2021). Dat herhaalde hij in februari van dit jaar: “Het duurt nog minstens vier maanden voordat fietsenstalling De Droogschuur hersteld zal zijn”. Het is “op zijn vroegst medio 2022”.

Het is nu voorbij ‘medio 2022’. Stand van zaken: geen enkele aanwijzing dat de fietsenstalling weer volledig in gebruik kan worden genomen.

In mei 2020 ging fietsenstalling de Droogschuur stilletjes open. De officiële opening van het nieuwe station Zaandam, inclusief fietspad De Slinger en de fietsenstalling was op 24 september van dat jaar. Toen werd ook ontdekt dat een deel van de belasting van één van de vloeren van de Droogschuur niet goed berekend was. Dat deel werd afgesloten en de vloer werd met stutten ondersteund.

En daarna begon het uitstel, het geharrewar en het afschuiven van de schuld. Het was de aannemer zeggen de gemeente en Prorail. Nee, de gemeente had het goed moeten doorrekenen, zegt de aannemer. Zaanstad en Prorail dreigden met juridische stappen maar ook daarvan is nog niets te merken.

POV-raadslid Perry van der Velden heeft de stalling in zijn (hoofdpijn)-dossier. Hij stelde regelmatig vragen aan verantwoordelijk wethouder Slegers. Wij stellen voor dat hij voor 1 oktober 2022 (als de 2e verdieping 2 jaar dicht is) jubileumvragen stelt. Wij maken dan weer een foto en schrijven een stukje.

Hier ons dossier.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Lize Leguit

  Fietsers komen er al jaren bekaaid af in Zaandam, de gratis bewaakte stalling in het Fietspakhuis in de Vinkenstraat is n goed alternatief voor deze stalling het is helaas maar tot 20.00 uur open.

 • Perry vd Velden

  Beste redactie, dank en 01-10-2022 staat geagendeerd. Wellicht kom ik dan van mijn “hoofdpijn” af 🙁

 • Pedro Ste

  Jammer dat deze stalling niet bewaakt wordt.
  Camera’s zijn blijkbaar niet voldoende om de vele diefstallen te voorkomen.

 • Rob Zwart

  Kan er ook iets,evt middels cameratoezicht of handhaving,gedaan worden aan de overlast die veroorzaakt wordt door scooters die gebruik maken van De Slinger en Droogschuur?

  • Perry vd Velden

   Hoi Rob, ook dit is een hoofdpijndossier, maar blijkbaar heeft Zaanstad hier een andere mening over. Prikakties en periodieke handhaving, niets helpt terwijl de veters uit je schoenen worden gereden. Geen budget, te weinig budget, geen prioriteit, geef het maar een naam, erg vervelend is het wel. Dossier blijft wel onder de aandacht 👍

   • Rob Zwart

    Volgens de woordvoerder van onze burgemeester is het allemaal niet zo erg. Heb in het verleden al meerdere malen contact gehad.

 • Mario van Schaik

  Gaat De Orkaan op 1 oktober aan de wethouder een bos bloemen geven?

 • A. te Nooije Leijne

  Het aantal ‘Weesfietsen’ en ook fietsonderdelen is best wel groot te noemen. De gemeente doet niets met de meldingen. Mijn meldingen over o.a. de oranje voormalige huurfietsen die al maanden in de rekken stonden werden eerst voorzien van ‘niet voor ons, de NS moet optreden’. Later begreep de gemeente dat ze wel verantwoordelijk waren en er ‘de fietsploeg’ langs zou sturen. Voor het gemak had ik nieuwe foto’s meegezonden van die fietsen waarbij het zadel achterstevoren had gezet ter herkenning.

  Zonde van de tijd en melding, de fietsen stonden er na 9 maanden nog steeds. Evenals de restanten van gestolen fietsen.

  Mijn 4e melding was de vraag of de BOA’s, die meerdere keren per dag parkeerbekeuringen uitdeelden in Westerwatering, misschien door de fietsenstalling konden lopen, in plaats van de lift te nemen om zo ‘aanwezig’ te zijn ivm de vele diefstallen te voorkomen is gestrand.

  Zowel door de latere aanschaf van de elektrische scanauto, die lange tijd door een dieselaggregaat voorzien werd van stroom, als door het ‘anders inzetten’ van BOA’s is dat ook helemaal niets geworden.

  Ondertussen rijden de scooters vrolijk over de Slinger, pleuren luie gebruikers hun vervoermiddel lukraak neer omdat de rekken vol staan op de hoogte waar ze moeten zijn en kijkt de gemeente helemaal niet meer om naar deze Droogschuur getuige de troep in het gebouw. Ik zal dan maar niet beginnen over de bouwkundige staat een het malle fietspad wat een bord heeft gekregen met “tijdelijke situatie”, bedoeld wordt “een jaar of 10”

  Waar die naam vandaan komt begrijp ik maar droog staat mijn fiets daar eigenlijk niet.
  Gelukkig zijn er nog steeds bedrijven die denken dat zadelhoesjesreclame werkt en voorzien mijn fiets hiervan. Als ik die eraf haal zit ik dan droog. Helaas is er geen prullenbak om hem in te gooien.

  Kortom, leuk object, slecht beheerd en waarschijnlijk rijp voor de sloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *