Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 2: het politiemuseum

Het pand aan de Westzijde 109, hoek Hollandse Pad, was bewoond door de heer Francois van der Pelt (firmant Kamphuys en Gebr. van der Pelt, een handelaar in koloniale waren), later kantoor Gebr. Endt en was woonhuis fam. Hallie. Op 3 september 1988 opende burgemeester Arie Lems het politiemuseum.

In het museum is een verzameling politieuniformen, oude foto’s, uitrustingsstukken en gebruiksvoorwerpen te zien van onder andere gemeente, rijkspolitie, de Koninklijke Marechaussee, de Rijks- en Gemeente veldwachter en de politietroepen te vinden. De voorwerpen in het museum werden bijeengebracht door de bij de firma Verkade werkzame 38-jarige loodgieter Theo Kalf. Toen hij vernam dat Verkade het uit de 18e eeuw daterende monumentale pand aan de Westzijde 109 van de hand wilde doen, besloten hij en zijn echtgenote het te kopen. (Archief Zaanstad – ook historische foto hieronder)

 

politiemuseum historisch

Gegevens:

  • Adres: Westzijde 109, Zaandam
  • Openingstijden:elke eerste en derde zondag van de maand, van 12.00 uur tot 16.00 uur. In juli en augustus gesloten.
  • Toegangsprijs: Volwassenen € 2,50. Kinderen tot 12 jaar € 1,50.
  • Telefoon: 075 – 635 2066 | Mail | Website

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.