Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 25: ’t Ouwe Huis, Jisp

foto huisBets en Klaas Kwadijk zijn de eigenaren van ‘t ouwe huis in Jisp, een huis dat dateert uit 1656.

Het historische pand, een officieel rijksmonument, het was (is?) ook een Bed & Breakfast annex theetuin (en Bets heeft of had een winkeltje in curiosa, oude boeken en antiek).

Online is er weinig te vinden: geen website, geen Facebookpagina, geen vermelding bij Bed & Breakfast-sites, en dus ook geen openingstijden of andere informatie.

Dat neemt niet weg dat het de moeite waard is om langs te fietsen bij dit ‘on-officiële’ museum.

jisp ouwe huis

(foto’s van de site Gert Hardeman)

Gegevens:

  • Adres: Dorpsstraat 19, Jisp
  • Openingstijden: ?
  • Toegangsprijs: ?
  • Telefoon: ?

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.