Het Zaanse museumparadijs, deel 24: Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 24: Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars

Het museum gaat over de luchtoorlog in de periode 1940-1945. Er wordt onderzoek gedaan naar alles wat met de luchtoorlog te maken heeft gehad, zoals bombardementen, beschietingen, vliegtuigcrashes en naar de nog vele vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is gevestigd in een Kruitkamer van de Stelling van Amsterdam. Het gebouw is in 1895 gebouwd als munitieopslagplaats. In 1985 werd de Kruitkamer ter beschikking gesteld door het Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier.

icarus2

Op 28 april 1989 werd het luchtoorlog-museum geopend in het bijzijn van 80 geallieerde vliegers die een connectie hadden met de onderdelen die tentoongesteld stonden. Het was een zeer emotionele opening omdat veel vliegers elkaar weer sinds de oorlog voor het eerst zagen.

icarus3

In datzelfde jaar kon de stichting ook Fort Veldhuis in de Gemeente Heemskerk gaan huren van het Noord Hollands Landschap. Het fort was veel groter. Een deel van de verzameling is nu daar opgeslagen.

Gegevens:

  • Adres: tegenover Zeedijk 7, Assendelft
  • Openingstijden: mei-september: 10:00-17:00
  • Toegangsprijs: ?
  • Telefoon: 06 – 10 77 83 79 | Website | Mail

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *