Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

klok museumVandaag deel 11: Museum van het Nederlandse Uurwerk

Het Zaanse Museumkwartier concentreert zich rond de Zaanse Schans. Meteen aan het begin is er al het Klokkenmuseum (officieel: Museum van het Nederlandse Uurwerk).

Het Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU) toont als enige museum in Nederland een overzicht van de geschiedenis van de tijdmeting in Nederland. Het zwaartepunt van de collectie bestaat uit een unieke verzameling klokken uit de periode van de uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaan Huygens. Daarnaast zijn de Hollandse uurwerken uit de 18e eeuw. (En natuurlijk Zaanse klokken.)

Als voorproefje is er een virtueel museum met afbeeldingen van ruim 100 klokken. Rechts een wandklok van Kornelis Michielszoon uit Wormerveer (datering: 1651-1700).

Het museum is sinds 1976 gevestigd in een 17e eeuws wevershuis, waar de uurwerken zoveel mogelijk in werking worden getoond. Het van een versierde klokgevel voorziene pand is vanuit Assendelft naar de Zaanse Schans overgebracht.

Het museum is een particulier initiatief en wordt niet gesubsidieerd.

Gegevens:

  • Adres: Zaandam, Kalverringdijk 3 (Zaanse Schans)
  • Openingstijden: 1 april t/m 31 oktober dagelijks 10.00-17.00; november t/m maart zondag van 11.00-17.00.
  • Toegangsprijs: Volwassenen: € 10,00; studenten: € 7,00; junioren 12 t/m 17 jr.: € 7,00; Kinderen t/m 12 jaar: € 5,00
  • Telefoon: 075 – 617 97 69 | Website | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.