Het Zaanse museumparadijs, deel 13: Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel deel 13: Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

In het Zaanse Museumkwartier De Zaanse Schans, vinden we behalve het Uurwerkmuseum en de Museumwinkel van Albert Heijn ook Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater.

Bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duyvekater’ dateert uit 1658. De originele bakkerswinkel heeft een prachtige gemarmerde vloer en een authentieke broodoven.

De naam van het museum komt van de duivekater, een bekend Zaans zoetbrood. Duivekater is volop beschikbaar in de bakkerswinkel, net als andere oud-Hollandse bakkerijproducten en snoepgoed.

De bakkerij is in 1970 aan de Zaanse Schans geschonken door de Zaanse onderneming Koninklijke Wessanen NV. Oorspronkelijk stond het pand op het Hazepad in Zaandijk.

Zaanse-Schans-Museum-Bakkerijmuseum-in-de-Gekroonde-Duyvekater-2-1920x800

Gegevens:

  • Adres: Zaandam, Zeilenmakerspad 4 (Zaanse Schans)
  • Openingstijden: maandag: 09:00 – 18:00; dinsdag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00; zaterdag: 09:00 – 18:00; zondag: 09:00 – 18:00
  • Toegangsprijs: gratis
  • Telefoon: 075 – 617 35 22 | Website | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *