Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 18: Houtmuseum De Klok

Pakhuis De Klok werd in 1729 gebouwd. Het terrein werd gelocht van Jan Claeszoon Coochjes. Deze was een telg uit het geslacht van de klokkenmakersfamilie Koogies. Daarom heet het pakhuis De Klok.

Halverwege de 19e eeuw werd pakhuis eigendom van het papiermakersbedrijf Van Gelder. De voorgevel is imiddels van baksteen (verbouwing in 1903) maar de zij- en achtergevel zijn nog van hout.

In 1930 werd het pakhuis eigendom van de Wormerveerse Aannemings Maatschappij (WAM). In 1994 ontfermde Theo J. Hallingse zich over het vervallen bouwwerk. Hij heeft De Klok gerestaureerd in nauwe samenwerking met een bouwbedrijf.

museumdeklokexpositie02

 

benedenverdiepingvitrines

(foto’s van de website van De Klok)

Gegevens:

  • Adres: Zuideinde 12, 1521 DA, Wormerveer
  • Openingstijden: op afspraak.
  • Toegangsprijs: onbekend
  • Telefoon: 06 – 53 624 704 | Website | Mail

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.