Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

bord 2Vandaag deel 21: Stichting Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt

Westzaan is een museumparadijsje op zich, vijf ‘musea’ herbergt het dorp maar liefst.

“De Stichting Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt is op 20 februari 1989 opgericht en maakt deel uit van de Westzaanse Gemeenschap

Klaas Kok, de naamgever van de Stichting heeft tientallen jaren gewerkt om de verzameling van 400 door hem gevonden voorwerpen tot stand te brengen. Het is een unieke verzameling, historisch en archeologisch van grote waarde.

Deze collectie bodemvondsten is in een vaste opstelling te bewonderen in de Grote of Sint Joriskerk te Alsmede tijdens de jaarlijkse landelijke zogenaamde Museumweekeinden en de Open Monumentendagen.”

Gegevens:

  • Adres: Grote- of Sint Joriskerk, Torenstraat 1, Westzaan
  • Openingstijden: tijdens Museumweekeinden en Open Monumentendagen, zaterdag 10:00-16.00 uur, zondag 13.00-16.00. Tussentijds bezoek op afspraak
  • Toegangsprijs: ?
  • Telefoon: 075 – 628 72 14 | Website & extra info

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.