Het Zaanse museumparadijs, deel 22: Schaatsmuseum Lambert Melisz

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

west-friess-150x150Vandaag deel 22: Schaatsmuseum Lambert Melisz

Westzaan is een museumparadijsje op zich, vijf ‘musea’ herbergt het dorp maar liefst.

Het schaatsmuseum Lambert Melisz is gevestigd op het terrein van de ijsclub. Het museum is in Zaanse stijl gebouwd door een klein groepje vrijwilligers.

De collectie bestaat uit diverse soorten schaatsen, waaronder o.a. de Breinermoors, Wieger de Salis, West Frieses chaatsen en ook zgn. Koninginne-schaatsen en – een top stuk: een paar zwaantjes-schaatsen. Ook zijn er een tiental sleeën in het museum.

Daarnaast zijn er boeken en geschriften over schaatsen en enkele privécollecties van Zaanse schaatsfanaten.

Gegevens:

  • Adres: Zuideinde 156, 1551 EM, Westzaan
  • Openingstijden: elke laatste zaterdag van de maand, 13:00 -1 7:00
  • Toegangsprijs: volwassenen € 1,25; kinderen € 0,75
  • Telefoon: 075 – 617 57 94 | Website | Mail

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *