Hoe hoog is de WOZ? En klopt het?

Deze dagen valt de ‘Aanslag Gemeentebelastingen 2021’ in de brievenbus. Afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de OZB voor 79.476 woningen in Zaanstad, 8.343 in Wormerland en 4.717 in Oostzaan.

Die OZB (onroerende-zaakbelasting) is gebaseerd op de inschatting van de waarde van het huis waar je in woont: de WOZ.

De tarieven in Zaanstad voor de OZB zijn verlaagd maar omdat de woningen meer waard zijn geworden valt die aanslag waarschijnlijk toch iets hoger uit dan vorig jaar. In 2020 ging de WOZ-waarde ten opzichte van 2019 al met 9,7 omhoog.

Zaanstad wil de totale opbrengst van de OZB van vorig jaar binnenhalen plus 1,5 procent voor een correctie voor inflatie. Zaanstad is wel een dure gemeente – maar dat komt niet door de OZB-tarieven.

De WOZ-waarde voor het bepalen van de OZB is te vinden in het taxatieverslag dat op te vragen is via www.mijnoverheid.nl. (Kies Wonen > Bekijk WOZ-gegevens.) Bezwaar maken kan via deze link.

Maar wat betalen je buren? Dat achterhaal je via het WOZ-waardeloket. Zoek je postcode, adres of zoek via de kaart of woonplaats en kijk wat de buren betalen. Je krijgt ook te zien wat de oppervlakte is van de huizen en wanneer ze gebouwd zijn.

De gemiddelde WOZ-waarde in Zaanstad is € 255.000 (€ 295.000 in Wormerland, € 360.000 in Oostzaan). Bij de ‘Waarderingskamer‘ krijgt Zaanstad een ruime voldoende:

“Dit algemeen oordeel is van toepassing op een gemeente die WOZ-taxaties van goede kwaliteit levert en daarnaast op alle onderdelen van het WOZ-werkproces voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. De gemeente heeft ook voldoende maatregelen getroffen voor adequate aansturing en kwaliteitsbeheersing van de werkzaamheden.”

In Wormerland gaat het om 8.343 woningen (in 2020 steeg de WOZ waarde met 8,7 procent t.o.v. 2019). In Oostzaan gaat het over 4.717 woningen (waardestijging in 2020: 8,4 procent).

Tarieven Oostzaan:

 • eigenaren woningen: 0,11391 %
 • eigenaren niet-woningen: 0,22287 %
 • gebruikers niet-woningen: 0,20042 %

Wormerland:

 • eigenaren woningen: 0,11332 % 
 • eigenaren niet-woningen: 0,18476 % 
 • gebruikers niet-woningen: 0,20263 %
Deel dit artikel:

14 reacties

 • Sjoerd Klarenbeek

  Laat ik het zo zeggen. Als je vandaag de WOZ-waarde biedt voor mijn huisje, dan krijg je vanavond nog de sleutel.

  • De Orkaan

   Laten wij het zo zeggen: bezwaar maken, dan klopt de taxatie kennelijk niet. Dat is te controleren via de links in het het verhaal, daar is ook te zien wat de ingeschatte waarde van de buurhuizen zijn.

   • Sjoerd Klarenbeek

    Jullie service met die links erbij is weer uitmuntend lieve Orkaan! Een hoge WOZ-waarde kan echter ook voordelig uitpakken, bijvoorbeeld via een verlaging van je hypotheekrente (hangt van je bank af). Dus ieder zou zich er even in moeten verdiepen voordat ze dit besluiten.

  • Merijn Dijkman

   Mijn woning krijg je weer niet voor de woz-waarde 🙂

   Over het algemeen wordt er goed gewaardeerd. Uitschieters zijn er altijd en dan kun je gewoon bezwaar maken (en aub niet via de ‘gratis’ ncnp bureau’s).

 • Kees Huyser

  De aanslag heb ik ontvangen, maar het taxatieverslag 2020 staat nog niet op MijnOverheid. Dus kan ik niet bepalen of de WOZ aanslag terecht is. Het zou de gemeente sieren als alle gegevens tegelijkertijd beschikbaar zouden zijn.

 • I. Puls

  Omdat de WOZ waarde van ons huis veel verschilde met gelijkwaardige huizen op een betere ligging, hebben wij twee jaar geleden een bedrijf ingeschakeld dat op No cure no pay basis een onderzoek zou doen. Veel waardering voor het bedrijf, zij vonden ook dat ons huis t.o.v de gelijkwaardige huizen te hoog was gewaardeerd. Zaanstad was het daar niet mee eens waar op het bedrijf nog eens met ZNST in de clinche is gegaan. Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar ZNST heeft niet toegegeven.

 • Saskia Renaud

  Ik heb de woz waardes van 74 woningen in de rode buurt in Zaandijk verleden jaar onder de loep genomen, er staan hier 3 soorten woningen. De goedkoopste was 127.000 en de duurste 305.000. En dan zijn dit huur woningen. De woz waarde wordt meegenomen in de berekening van de huur, start huur (weliswaar). Dus kom je nu hier te wonen. Wat natuurlijk nu nog niet het geval is. Gezien 85 % wordt gerenoveerd en 1 straat wordt gesloopt. Maar als de woningen nu al zoveel waard zijn als de Gemeente Zaanstad voor ogen heeft, dan houd ik mijn hart nu al vast, wat de waarde na renovatie/ nieuwbouw zal zijn. Daar naast Kan je heel goed checken op je “mijn overheid” hoe de woz waarde is onderbouwd. Mijn buurvrouw kwam er achter dat ze 3 dakkapellen had. Ze heeft er echt maar 2!

 • Wat mij opvalt is de verschillen van de hoogte van de aanslag van dezelfde rijtjeswoningen. Als je in Zaanstad je huis slecht onderhoud dan betaal je minder WOZ. Je wordt dus gestraft met een een hogere WOZ als je je huis goed onderhoud.

  • Saskia Renaud

   Theo u kan op mijn overheid checken, welke woningen de gemeente zaanstad heeft gebruikt om uw woz waarde te bepalen! Ze kijken naar 3 vergelijkbare woningen in uw wijk, absoluut niet uw naaste buren. terwijl ik dezelfde woning heb als mijn buren, werden wij vergeleken met 3 heel verschillende woningen in onze buurt.De woz waarde wordt bepaald net zoals, appels en peren vergelijkt worden ! Het slaat totaal nergens meer op!

 • Rein Bakker

  WOZ-waarde +20% tov. vorig jaar. Maar in onze straat zijn begin vorig jaar woningen verkocht voor een beduidend hoger bedrag dus valt het nog wel mee. Stijging afvalstoffenheffing met 12% vind ik opmerkelijker.. Per saldo nu €70 per jaar duurder uit.

 • Echt belachelijk de verhoging en dat in corona tijd waar iedereen het al moeilijk genoeg hebben financiëel. Bv je baan kwijt ben geraakt! Beetje begrip aan onze dure gemeente Zaanstad!

 • Babs Wilkens

  Inmiddels verhuisd naar Uitgeest en daar betaal je 1 euro per keer voor de restafvalcontainer.
  De afrekening komt aan het eind van het jaar.
  Het is een sport om op niet meer dan 1x per 2 weken uit te komen.
  Maar ook hier wordt afval naast de bakken gedumpt.
  Wij hebben het geluk om plastic e papier bakken dichtbij te hebben.
  Maar wat moeten de mensen die dat door wat voor omstandigheden niet kunnen ?
  Of je laat de klep al “klappen” en weg euro.
  Maar het is een leuke uitdaging om zo min mogelijk op een uiteraard legale manier te betalen

 • ook ik heb om het juiste taxatierapport gevraagd omdat in mijn overheid het rapport met peildatum 1-1-2019 staat in plaats van het juiste 1-1-2020.
  Het antwoord van de gemeente is …… Bedankt voor uw bericht. Zowel als op de aanslag als op het WOZ-waardeloket staat de WOZ-waarde 326.000 vermeld, peildatum 1-1-2020. Het taxtatieverslag is ook op deze waarde gebaseerd.
  Ja zeker is dit bedrag uit het taxatie rapport gehaald maar om dat rapport vraag ik. De gemeente vraagt of ik suggesties voor verbetering heb. Nou die heb ik wel …. nml LEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *