Hoofdredacteur Arjan Paans weg bij Noordhollands Dagblad

NHD-hoofdredacteur Arjan Paans vertrekt per direct bij de regionale kranten van het Telegraaf-concern (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander) en wordt hoofdredacteur van het gratis dagblad Metro.

Op 1 februari was de positie van Paans onhoudbaar geworden toen de redacteuren van de regionale kranten van het TMG-concern vrijwel unaniem het vertrouwen in de eigen hoofdredacteur opzegde.

Paans kwam onder vuur te liggen omdat hij samen met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen een plan opstelde waarin 45 van de 185 journalistieke banen bij de regionale titels moesten verdwijnen. De redacties waren niet in dat plan gekend. Ze voelden zich overvallen omdat ze net hadden ingestemd met een verhuizing vanuit Alkmaar naar het gebouw van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam.

De regionale kranten gaan, net als Telegraaf en Metro, onder één gemeenschappelijke hoofdredacteur vallen. Met minder redacteuren zal het niet-regionale deel nog meer nieuws uit De Telegraaf gaan bevatten. Ook bij regio-redacties zullen ontslagen vallen, de combinatie van edities en de sluiting van regiokantoren zijn daarbij niet uitgesloten.

Metro, BDU en Mediahuis

De toekomst van Metro is ongewis. De oplage daalt en de advertentiebezetting is matig. De krant gaat samenwerken met het gratis Amsterdamse huis-aan-huisblad De Echo. Voor september moet TMG beslissen of ze doorgaan met Metro, dan loopt de licentie met de Zweedse Metro af.

TMG staat op het punt verkocht te worden aan het Belgische Mediahuis. De redactieraad hoopt dat de ontslagen daarmee van de baan zijn, maar daar zijn geen toezeggingen over.

De huis-aan-huisbladen van TMG, waaronder De Zaankanter, worden eigendom van de Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij (BDU).

“Door deze stap opzij te zetten, hoopt Paans dat het proces bij de regionale merken weer vlot getrokken kan worden” aldus de mail van interim-directeur Hans Bakker aan de redactie.

Bakker trad aan nadat CEO Van der Snoek begin maart per onmiddellijk geschorst werd, het was een begin van een gedwongen uittocht van managers bij TMG.

Besparingen

De “nieuwe werkwijze bij HMC en de hiermee samenhangende organisatieaanpassingen” zijn niet van de baan, er “zijn verkennende gesprekken afgerond.” TMG streeft ernaar:

“om op korte termijn een commissie te formeren waarin naast een onafhankelijke bemiddelaar ook de redactie ruim vertegenwoordigd is. Vanuit deze commissie zal gezamenlijk gezocht worden naar een manier om besparingen op de regionale redacties te realiseren.

Paans’ taken bij HMC worden na zijn overstap naar Metro voorlopig waargenomen door de adjunct-hoofdredacteuren Hugo Schneider en Gerben van ’t Hek.

Deel dit artikel:

Een reactie

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *