In het vizier bij Interpol? Nee: Oplichting!

Banken, online diensten, WeTransfer, woningnet, belasting, postNL, Apple, KvK / Handelsregister, Netflix, telefoon-aanbieders, credit-cards, MijnOverheid… geen bedrijf of instelling ontkomt aan pogingen van criminelen om klanten van deze diensten (veel) geld af te troggelen. 

Deel 19 in deze serie. Een bijzondere. Zogenaamd afkomstig van Interpol (Federale Politie Jeugdbescherming Brigade) en dan met name van het Platform om netpedofielen te bestrijden. De ontvanger, in dit geval Peter Smit van de KBO Zaanstreek Noord, wordt beschuldigd van misdrijven op het gebied van kinderporno. Er loopt een arrestatiebevel en er zijn foto’s of films opgenomen door de ‘cyber-gendarme’.

Afijn, om daar vanaf te zijn (je te rechtvaardigen) moet je even mailen. Wat er dan gebeurt staat niet in de mail maar zowel bij Interpol zelf als bij de Nederlandse Fraudehelpdesk wordt duidelijk dat je dan vervolgens een ‘schikkingsvoorstel’ krijgt dat op kan lopen tot duizenden euro’s. Een duidelijk poging tot oplichting (‘scam’) dus.

Aanwijzingen genoeg in de mail overigens: spel- en stijl fouten in de mail, een vreemd mailadres bij de afzender (Europaoffice)

Peter onderhoudt de Facebookpagina babbeltrucs waarop deze brief is gepubliceerd.

Een poging tot phishing (het ontfutselen van geld of bank-gegevens) dus. De zoveelste, eerder schreven we over:

Door Piet Bakker, m.m.v Jaap de Jong. Afbeelding uit één van phishing-mails (Interpol).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *