Ook in naam van Facebook worden valse mails verstuurd waarmee oplichters je gegevens willen binnenhalen. Niet doen dus.

Banken, online diensten, WeTransfer, woningnet, Vattenfall, belastingdienst, postNL, McAfee, Apple, KvK / Handelsregister, Netflix, BOL.com, telefoon-aanbieders, credit-cards, Interpol, MijnOverheid… geen bedrijf of instelling ontkomt aan pogingen van criminelen om klanten van deze diensten (veel) geld af te troggelen. 

Deel 25: “Belangrijk: Pak Beleidsschendingen Aan Om Boetes Op Uw Pagina Te Voorkomen.” Beetje krom Engels. Maar goed: “Onlangs hebben we tijdens zo’n controle vastgesteld dat sommige materialen op uw pagina niet overeenkomen met onze Gemeenschapsrichtlijnen en de Voorwaarden voor Gebruik.” Het gaat om:

 1. Schending van auteursrecht: We hebben situaties vastgesteld waarin auteursrechtelijk beschermde beelden en inhoud gebruikt lijken te zijn zonder de vereiste toestemming.
 2. Inbreuk op privacy: We hebben aanwijzingen gevonden dat er persoonlijke gegevens van personen verzameld zijn zonder hun uitdrukkelijke goedkeuring.

“Mocht u van mening zijn dat er sprake is van een misverstand, of als u reeds maatregelen heeft genomen om deze zaken recht te zetten, moedigen we u aan om tegen onze bevindingen in beroep te gaan. U kunt dit proces starten door direct op deze e-mail te antwoorden. Wij garanderen een grondige en eerlijke evaluatie.”

‘Eerlijk’ dus. De afzender is een anoniem Outlook-account wat een beetje vreemd is voor een mega-bedrijf als Facebook. De waarschuwingswebsite is op een Vercel domein gezet (niet bij Facebook zelf dus) en daarvoor wordt online ook gewaarschuwd.

Bij de Fraudehelpdesk wordt ook voor Facebook-phishing gewaarschuwd.

Een poging tot phishing (het ontfutselen van geld of bank-gegevens) dus. De zoveelste, eerder schreven we over:

 1. Corona-phishing
 2. Woningnet-phishing
 3. ING-phishing
 4. Rabo en SNS-nepmail
 5. KvK-phishing
 6. PostNL-phishing
 7. WeTransfer-phishing
 8. DigiD-phishing
 9. ICS/creditcard-phishing
 10. MijnOverheid (Energietoeslag)-phishing
 11. Mail-account (limiet overschreden)
 12. iCloud-phishing: ‘gratis’ 50 GB
 13. WeTransfer-phishing
 14. Credit Card-phishing
 15. T-Mobile phishing
 16. Netflix-phishing
 17. Controle Handelsregister? Nee, phishing! 
 18. EHerkenning waarschuwing? Nee: online fraude!
 19. In het vizier bij Interpol? Nee: Oplichting!
 20. Bunq
 21. McAfee©-Phishing
 22. BOL.com
 23. Vattenfall
 24. Belastingdienst-phishing
 25. Facebook

Door Piet Bakker.