Kamerverhuur Zaanstad onder vuur

Morgen – dinsdag 24 januari – dienen bij de rechtbank in Haarlem niet minder dan 13 zaken over aanvragen om woningen te ‘verkameren’.

Het gaat zowel om aanvragen die zijn geweigerd door de gemeente (en waartegen de eigenaar van het pand bezwaar maakt) en toegekende aanvragen waarbij omwonenden bezwaar maken tegen de vergunning.

De hele ochtend bij de meervoudige kamer van de bestuursrechter is uitgetrokken voor de zaken tegen Zaanstad. Het gaat volgens de woordvoerder van woonwethouder Harrie van der Laan (POV) om zaken in verschillende wijken. Zaanstad wil niet bekend maken om welke wijken of adressen dat gaat.

Sinds 1 april 2021 moet een eigenaar van een pand waarin kamers verhuurd worden een ‘omzettingsvergunning’ aangevragen, ook is er een omgevingsvergunning nodig. Zonder die twee vergunningen is verkamering niet toegestaan.

Een eigenaar krijgt geen omzettingsvergunningen als binnen een afstand van 100 meter al een omzettingsvergunning is (dus als er in de buurt al een pand verkamerd is).


UPDATE / verslag van zitting: Huisjesmelkers tegen Zaanstad: nieuwe huisvestingsverordening zorgt voor opstand


In Poelenburg, Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische Buurt worden helemaal geen omzettingsvergunningen verleend.

De vergunningplicht voor kamerverhuur geldt ook voor bestaande verhuurders

Bekijk hier de regeling in Zaanstad.

Lees ons dossier Kamerverhuur.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Simone Ronchett

    in Zaandam-Zuid mag het niet, gevolg: aanvragen voor begeleid wonen/specifieke doelgroepen…. maas in de wet?

  • Irene Karstens

    In de.Stationsstraat ook wederom een groot herenhuis gesplitst en wordt volgens onze wijkagent (zogenaamd) verhuurd onder het mom van ‘begeleid kamer wonen’. NOPE. Langzaam komt er per half jaar een verdieping bij waar gewoond gaat worden. En voor je het door hebt is er weer een splitsing van een pand ‘gelegaliseerd’ OPEN YOUR EYES! @gemeentezaanstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *