Kroeghopen met De Orkaan… #3: Eetcafé Sman

Mark Rutte zei het zelf, misschien mogen terrassen in april weer open… laten we eerlijk zijn: wij kunnen niet wachten. En we maken alvast een verlanglijstje. Waar gaan we vanaf april (als het van Mark mag) op het terras zitten?

Graag zouden we wekelijks een Orkaan-lezers-borrel organiseren, telkens op een andere plek in de Zaanstreek. Of dat kan is natuurlijk de vraag, maar een lijstje maken kan altijd. Hopen op kroeglopen, kroeghopen dus…

Ook verlangen naar een terras en je stamcafé? Stuur een tekstje naar De Orkaan over jouw favoriete hangplek, waarom moet dat terras (of dat café) zo snel mogelijk weer open? (Foto is handig, maar anders zorgen wij daarvoor.)


Vandaag: Eetcafé Sman

“Om te beginnen met de minpunten: kroegbaas Danny Pickkers houdt van voetbal en van autoracen. Als dat opgaat, dan vraag ik hoe lang het gaat duren en als dat me te lang duurt, dan ben ik weg. Maar dat is ook echt het enige: Sman is een huiskamer, en thuis ben je het ook niet altijd eens over wat er op tv komt. Je zou er echt eens moeten komen als het weer mag: het voelt als een warme deken als het koud is, en in de zomer zit je verkoeld als een vorst aan de Zaan. De sfeer is geweldig. Eigen en vertrouwd. Ik kom er als jochie van 18 al, en nu ben ik 63. Danny zit er vanaf ’93. En de gesprekken: soms typische mannengesprekken. Niet over sport, want daar hou ik niet van, maar over… Tsja… mannenzaken. Ja, ook over vrouwen. Danny kan soms stuurs overkomen, maar hij is goud. Hij wist dat ik van een bepaald soort barstoelen hou. Na het overlijden van mijn vrouw, op een ochtend, wordt er aangebeld en staan er vier op de stoep. Als Sman weer open mag hoeft er van mij geen feest te komen, Ik mis het praatje de gezelligheid, het ‘gewone’.  Ik mis het echt.”

Een bijdrage van Hennie Klomp die zich liet interviewen door een redacteur van De Orkaan.


Stuur je tekstje over jouw favoriete café naar De Orkaan, of zet het hieronder in de reacties.

Eerder in Kroeghopen: De Koperen Bel en Café het Pand

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Ricky Valkhof

  Inderdaad, ook Café Sman. Een echt bruin café met een warme sfeer. Ik kom er al 42 jaar en heb heel wat veranderingen meegemaakt. Voelde mij daar altijd thuis, met de klanten maar ook met het Sman-team. Zomers heerlijk op het terras mensen en bootjes kijken, je kon me daar uittekenen. Moet echt snel weer open!

 • Erwin vredenburg

  Zou idd lekker zijn als café sman weer open gaat. Altijd ff tijd voor een praatje en een dobbeltje ff gezellig

 • Very Beekhuis

  Café Sman waar iedereen zich thuis voelt jong oud , alle politieke overtuigingen . Danny als kroegbaas kent de meeste van zijn gasten persoonlijk en als hij iets voor je kan doen dan laat hij dat niet. Van dichtbij meegemaakt dat hij zich jaren heeft bekommert over iemand die echt de wanhoop nabij was. Je kan ook nog een lekker sateetje krijgen in café Sman, bierproeverijen, live bands : op dit moment missen we het allemaal en wij kunnen niet wachten om lekker op het terras een drankje te drinken en een hapje te eten 🍽 🍹

 • Myra Bekker

  Super gezellig café. Wij hebben Danny leren kennen samen met zijn biljartclub bij Preston Palace. Raymon en ik zijn de hele avond met hun opgetrokken. Een paar jaar later hebben wij een weekend bed&breakfast geboekt in Wormerveer. We hebben bij café Sman echt genoten en gezellige stamgasten leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *