Het kunstwerk ‘TOT HIER’ (zie foto onder) staat aan de Neder-Rijn bij Rijswijk. Aan de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Tenminste, dat werd tot nog toe aangenomen… De Rijswijkers spraken voor hun beurt, dat kunstwerk moet naar Krommenie. 

In 2018 berichtten wij over de vondst van de Romeinse wachttoren op het Provily Sportpark in Krommenie. Toen hield stadsarcheoloog Piet Kleij nog een slag om de arm, maar inmiddels is zeker dat het gaat om een wachttoren van de Romeinen. Na het filmpje dat wij in 2018 maakten tikken we door: 

Inmiddels is de tweede fase van de opgravingen van start en is er morgen tussen 13.00 en 16.00 uur een open dag voor bezoekers en belangstellenden (sportpark aan de Marslaan in Krommenie, opgepast: laarzen mee, het kan drassig zijn).

In het persbericht van de Gemeente Zaanstad valt te lezen dat de eerste fase ‘’veel vragen heeft kunnen beantwoorden, maar veel ook niet’’. Daarnaast hebben de opgravingen van zes jaar geleden ook nieuwe vragen opgeroepen. 

De wachttoren stond binnen een palissade, een omheining van in de grond geslagen boomstammen. Deze palissade omsloot een gebied van bijna een half voetbalveld, waardoor de toren er uit zag als een klein fortje. In de palissade zat een opening van zeven meter breed en dat vonden de onderzoekers toch wat merkwaardig. Want wat heb je aan een palissade waar de vijand zo binnen kan wandelen? De onderzoekers hopen er dan ook achter te komen waar de palissade precies voor diende. 

Ook hopen de onderzoekers de vraag te kunnen beantwoorden in welke periode de wachttoren in gebruik was en of er nog meer gebouwen binnen de palissade stonden. Verder is het ook altijd nog niet duidelijk waarom de toren werd verlaten en wat er met het complex gebeurde nadat het was verlaten.

In 2018 lukte het niet om de hele wachttoren bloot te leggen. Dit kwam omdat een grote elektriciteitskabel, die half Krommenie van elektriciteit voorziet, in de weg lag. Het is onduidelijk in hoeverre dit de opgravingen van nu bemoeilijkt. 

Foto: Henk Braam

Lees ook ons nieuws uit 2018:

Door: Rick Nieborg en Merel Kan, informatie Orkaanarchief en persbericht Zaanstad. Foto (De Orkaan) uit 2018.