Na ruim 5 jaar slopen en bouwen is de nieuwbouw van het Blok in Krommenie afgerond. Deze week werden de laatste 54 woningen opgeleverd. In mei 2022 waren de eerste 34 woningen klaar.

Omdat de bewonerscommissie een grote rol heeft gespeeld, was de eer aan hen om het jaartal 2020 in het metselwerk te onthullen. Dit is het jaartal waarin de bouw van de nieuwe woningen is begonnen. Precies 100 jaar na het jaartal dat vóór de sloop in het metselwerk stond. 

Parteon stelt dat bewoners intensief zijn betrokken bij de bouwplannen. Omwonenden zagen wel op tegen de trillingen die de bouw zou veroorzaken. Daarom is ervoor gekozen om gebruik te maken van een nieuw, trillingsarm palensysteem voor de fundering. Hierdoor zijn de (hei)palen zonder overlast van trillingen en geluid in de wijk aangebracht.

Het Blok bestaat nu uit 88 energiezuinige 3- en 4 kamerwoningen. De woningen zijn allemaal voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en goede isolatie. Bewoners verbruiken zo minder energie en compenseren de energie die wel verbruikt wordt. Daarnaast zorgen de duurzaamheidsmaatregelen ervoor dat de woningen comfortabel zijn om in te wonen.

Manager Vastgoed Monique Kwaak zei namens Parteon bij de oplevering trots te zijn op het resultaat.

“De cultuurhistorie van deze buurt is op een eigentijdse wijze terug te vinden in de architectuur van de woningen. Op deze manier is de wijk nog steeds herkenbaar. We zijn er trots op dat we dat hebben gerealiseerd!”

Het Blok is eigendom van wooncorporatie Parteon en werd gebouwd door Bébouw Midreth, onderdeel van VolkerWessels. Het project is uitgevoerd met KVDK Architecten en Markus BV.

De sloop en nieuwbouw verliep niet zonder problemen. In 2017 werden ernstige funderingsproblemen geconstateerd, en in het jaar daarop werd besloten dat 84 woningen gesloopt moesten worden. Toen was renovatie nog wel een optie, maar later werd toch besloten tot sloop, een besluit waar Zaans Erfgoed het overigens niet mee eens was. Hieronder de tijdlijn:

Foto: Pascal Fielmich