Zaanstad heeft dit jaar de landelijke Sinterklaasintocht. De Sint komt aan in Zaandijk en op de Zaanse Schans op zaterdag 17 november.

Burgemeester Jan Hamming verwelkomt hem in Zaandijk waarop de Sint zich te paard naar de Zaanse Schans begeeft. De NTR doet rechtstreeks verslag van de intocht.

Voor de intocht heeft Zaanstad € 600.000 uitgetrokken, minstens € 150.000 daarvan hoopt de gemeente via externe bronnen te financieren. De zes ton is gebaseerd op de uiteindelijke kosten die Dokkum vorig jaar heeft gemaakt.

De protesten die rondom de intocht in Dokkum werden georganiseerd, hebben kennelijke veel gemeenten kopschuw gemaakt. In maart had nog geen enkele gemeente zich aangemeld. Zaanstad:

“Rondom dit landelijke evenement spelen ook lokaal diep gevoelde emoties die neigen Haar een maatschappelijke tegenstelling. Vanuit Zaanstad willen we graag een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie.”

Het is volgens de gemeente

“een unieke gelegenheid om Zaanstad landelijk op de kaart te zetten en meer Nederlandse bezoekers/gezinnen naar de Zaanse Schans tot trekken.”

In 2016 en in maart van dit jaar pleitten we al voor de komst van de goedheiligman naar het Zaantje… we schreven zelfs de modelbrief … onze taak zit erop!

Burgemeester Jan Hamming in het persbericht van Zaanstad:

“De Zaanse Schans met zijn historische molens, ambachtelijke werkplaatsen en typisch Zaanse houten huizen laat jaarlijks miljoenen bezoekers kennismaken met de Zaanse geschiedenis. We zijn ongelooflijk blij dat Sinterklaas dit oer-Hollandse decor aan de Zaan nu heeft uitgekozen voor de landelijke intocht.”

De NTR doet vanaf 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 verslag van de aankomst van de Sint. Dieuwertje Blok doet de presentatie.