Landelijke intocht Sinterklaas in Zaanstad!!! (€ 600.000)

Zaanstad heeft dit jaar de landelijke Sinterklaasintocht. De Sint komt aan in Zaandijk en op de Zaanse Schans op zaterdag 17 november.

Burgemeester Jan Hamming verwelkomt hem in Zaandijk waarop de Sint zich te paard naar de Zaanse Schans begeeft. De NTR doet rechtstreeks verslag van de intocht.

Voor de intocht heeft Zaanstad € 600.000 uitgetrokken, minstens € 150.000 daarvan hoopt de gemeente via externe bronnen te financieren. De zes ton is gebaseerd op de uiteindelijke kosten die Dokkum vorig jaar heeft gemaakt.

De protesten die rondom de intocht in Dokkum werden georganiseerd, hebben kennelijke veel gemeenten kopschuw gemaakt. In maart had nog geen enkele gemeente zich aangemeld. Zaanstad:

“Rondom dit landelijke evenement spelen ook lokaal diep gevoelde emoties die neigen Haar een maatschappelijke tegenstelling. Vanuit Zaanstad willen we graag een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie.”

Het is volgens de gemeente

“een unieke gelegenheid om Zaanstad landelijk op de kaart te zetten en meer Nederlandse bezoekers/gezinnen naar de Zaanse Schans tot trekken.”

In 2016 en in maart van dit jaar pleitten we al voor de komst van de goedheiligman naar het Zaantje… we schreven zelfs de modelbrief … onze taak zit erop!

Burgemeester Jan Hamming in het persbericht van Zaanstad:

“De Zaanse Schans met zijn historische molens, ambachtelijke werkplaatsen en typisch Zaanse houten huizen laat jaarlijks miljoenen bezoekers kennismaken met de Zaanse geschiedenis. We zijn ongelooflijk blij dat Sinterklaas dit oer-Hollandse decor aan de Zaan nu heeft uitgekozen voor de landelijke intocht.”

De NTR doet vanaf 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 verslag van de aankomst van de Sint. Dieuwertje Blok doet de presentatie.

Deel dit artikel:

36 reacties

 • Hans Kramer

  Hebben jullie het toch voor elkaar gekregen, gefeliciteerd!

 • Ineke

  Gefeliciteerd wij komen zeker kijken. Met onze 2 mannetjes.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Wat een geweldig mooi nieuws. Mooie voorzet gegeven Orkaan!

 • Rob

  Ik zie meteen kansen om voor eens en altijd de inmiddels traditionele ZP discussie tot een einde te brengen: laat de Pakjesboot tijdens zijn pittoreske vaartocht (uiteraard filmen vanuit de lucht, zodat er links en rechts fraaie beelden van de Zaanoevers, de groene weiden en de industriewand op de landelijke televisie getoond worden) onder een Zaanse meelfabriek doorvaren …

  Vanaf dat moment hebben we alleen nog maar Stuifmeelpieten 😉

 • Erik Esteie

  Ik ben benieuwd waar de goede sint aan land gaat?

 • Arie beukenoot

  Laten wij hopen dat de zwarte pieten haters weg blijven anders ook de weg maar af zetten net als die lui uit Dokkum. Ik vind 60000 wel wat veel

  • Dit is dus een oproep tot geweld als je weet dat die wegblokkade niet zo onschuldig was als naar buiten toe wordt gepresenteerd. De bussen werd de weg afgesneden en moesten plots hard remmen. Drie mensen liepen een hersenschudding op hierdoor, waarvan een zo ernstig dat daar blijvend letsel van is gebleven. Wil je die stunt herhalen? Is dat de bedoeling? De protesten tegen Zwarte Piet zijn je misschien te confronterend, maar ze zijn wel altijd vreedzaam.

  • Rob

   We zagen vorig jaar waar een ogenschijnlijk onschuldige oproep op Facebook toe kon leiden. Het laatste waar we in Zaanstad behoefte aan hebben is een herhaling van die beschamende vertoning. Bij die wegblokkade liepen lieden rond waarvan menig burgemeester het clubhuis heeft gesloten. Ook al zou je voorstander zijn van het handhaven van ZP in zijn huidige vorm, kan ik me niet voorstellen dat je als ZP aanhanger daarmee geassocieerd zou willen worden.

 • Intocht best. Maar laat Zaanstad er dan trots op kunnen zijn een eind te hebben gemaakt aan de racistische karikatuur Zwarte Piet. Zaanstad: roetveegpieten. Dat is tenslotte ook het verhaal, dat ZP door de schoorsteen is gekomen. Maak een eind aan racisme!

 • Gert pot

  Mooi dat het kan hier en laten we ons niet gek maken!!

 • Zo, dus jullie censureren de reactie van mensen die zeggen dat Zwarte Piet racisme is? Dat geluid gaat evengoed gehoord worden. Laffe hap.

 • Berry van Adrichem

  Wel een duur geintje, 6 ton

 • De Orkaan

  Wie over de voors en tegens van Zwarte Piet of Roetpiet of welke Piet dan ook wil discussiëren moet zich extreem aan ‘onze’ spelregel houden: geen gescheld en alleen inhoudelijke bijdragen. De drie hierboven van de anonieme Beukenoot en mevrouw Kaviaar zijn al op het randje. Meteen het ‘haters’-jargon gebruiken is een voorbeeld van een niet-constructieve bijdrage die kennelijk alleen bedoeld is om anderen op de kast te jagen. Doe dat maar lekker ergens anders.

  En… mevrouw Kaviaar, om binnen 10 minuten na een niet geplaatste reactie de redactie meteen voor ‘laffe hap’ uit te schelden is tekenend voor uw paranoia en kennelijk ook voor de manier waarop u denkt met anderen om te moeten gaan. Wij zijn vooral een trage hap die niet 24 uur per dag achter de laptop zich om reacties toe te laten. Ons mag u trouwens uitschelden. Als u dat bij anderen doet, vliegt u binnen no-time van de site (net als anderen overigens).

  • Merkwaardig dan dat ik andere reacties sneller geplaatst zal worden. Maar dat zal wel aan mij liggen. Allee, ik zal geduldiger zijn volgende keer. Mea Culpa.
   Overigens deed Merel Kan een paar maanden geleden op deze website wel degelijk aan censuur. Dat zei ze toen namelijk zelf. Ze schreef toen een open brief aan de burgemeester met de oproep om de intocht naar Zaanstad te halen. Daaronder voegde ze toe alle reacties tegen Zwarte Piet te zullen verwijderen. En dat deed ze ook. Mijn reactie werd daadwerkelijk niet geplaatst. Dus zo paranoia is dit niet van mij. Verder valt van mij of andere mensen die reageren niet te verwachten te weten hoe en hoe snel jullie redactie werkt, maar goed, dank voor de opheldering.

   • Merel Kan

    “Overigens deed Merel Kan een paar maanden geleden op deze website wel degelijk aan censuur.”
    Wel bij de feiten blijven, Joke Kaviaar. Ik schreef: “Die beslissing laat ik graag aan Dieuwertje, en de ZP-discussie voeren we hier niet. Reacties in die richting donder ik er vanaf nu af.”
    Jouw zin: “Daaronder voegde ze toe alle reacties tegen Zwarte Piet te zullen verwijderen.” slaat dus nergens op. Het ging om de discussie. Niet om voorstanders of tegenstanders.
    Lees het nog even na: https://www.deorkaan.nl/merel-kan-laat-maar-komen/

   • Rob

    Een discussie ingaan met gestrekt been is meestal een uitstekende methode om helemaal geen discussie te hebben: dan zet iedereen de hakken in het zand. En dat is jammer, omdat de tegenstanders van ZP echt wel zinnige argumenten aanvoeren.
    Maar een rechtzaak voeren tegen ZP? Een blokkade van een snelweg? Allemaal vanwege een niet-bestaande sprookjesfiguur. Kom op zeg.
    Dat van die censuur valt reuze mee: mijn opmerking over een stuifmeelpiet (met knipoog) werd destijds door Merel, ook met knipoog, geaccepteerd. Het maakt dus wel uit op welke toon een discussie gevoerd wordt.

 • paul

  Deze discussie is zo fel, dat er vrijwel geen sprake meer is van discussie. De loopgraven zijn betrokken en de hakken staan in het zand. Hoewel verschillende groepen van de bevolking in een klein land wonen, leeft men steeds meer in verschillende werelden.

  Misschien is het beter om niet tegen bestaande heilige huisjes te schoppen, maar als je iets niet wilt, zelf een alternatief te organiseren. Niemand reageert verhit op een afgehuurd zaaltje met een zelf georganiseerd alternatief sinterklaasfeest. Mochten die feesten succesvol worden, zal het traditionele feest beetje bij beetje vanzelf veranderen. En wellicht dan zonder dat iemand er op tegen is.

  • Leentje

   “Deze discussie is zo fel, dat er vrijwel geen sprake meer is van discussie. De loopgraven zijn betrokken en de hakken staan in het zand. Hoewel verschillende groepen van de bevolking in een klein land wonen, leeft men steeds meer in verschillende werelden.”

   Dit is zo waar.

   Ik vind de intocht te druk, ik zal er niet zijn. de ZP Discussie is hoe dan ook een deel ervan, ook dit jaar. Zou fijn zijn als mensen eens de hakken uit het zand halen en goed gaan praten.

 • Jaap

  Mensen, ophouden nu. Dit gaat over de intocht.
  Laten we wat verdraagzamer zijn en er een mooi feest van maken voor iedereen.
  Moet toch kunnen ?

  • Een mooi feest voor iedereen is een inclusief Sinterklaasfeest, waar ook zwarte kinderen van kunnen genieten. Een feest met de huidige Zwarte Piet is daarom dus ook geen feest voor iedereen. Het enige dat activisten tegen Zwarte Piet willen is dat de racistische karikatuur verdwijnt. Maak er roetveegpieten van in overeenstemming met het verhaal dat Zwarte Piet door de schoorsteen is gekomen, haal alle karikaturale kenmerken eraf en klaar ben je. Waarom is dit nu al jarenlang teveel gevraagd? Er wordt niet gedemonstreerd voor afschaffing van het hele feest. Er wordt geen traditie afgepakt. Het is niet extreem als iedereen altijd maar beweert. Een inclusief Sinterklaasfeest, laat Zaanstad dat er van maken.

   • Willemsen

    Leg dat ook eens uit aan al die mensen op Curaçao. Blijkbaar kunnen ze daar volop genieten van een sinterklaasfeest met zwarte pieten. Overigens heb ik bij de ‘klassieke’ sinterklaasintocht in nederland vaak genoeg (jonge) mensen gezien met een donkere huidskleur. En vertel me stond bij de sinterklaasintocht in Amsterdam nu helemaal vol van allemaal donker getinte kinderen? Dacht het zelf van niet.

 • Erik Esteie

  Ik hoorde vanavond iemand op radio6 zeggen dat iemand die het niet eens is met zijn berichten op Facebook dan op kan rotten, als je zelf wat te zeggen hebt dan richt je zelf maar een pagina op, zijn pagina is geen democratie…

  Nu is dit geen facebook en het is misschien een beetje kort door de bocht, maar het princiepe blijft het zelfde, De orkaan is geen democratie maar bied wel ruimte om het ergens niet mee eens te zijn, meer niet, tot op zekere hoogte

  Laten we afspreken dat als je wilt schelden dat je dan lekker je eigen website opricht en dan beloof ik dat ik geen commentaar zal plaatsen op je website omdat ik het niet met je eens ben

  Blijft de vraag staan

  Waar gaat de goed heilig man landen?

  Er komen duizenden kinderen en die moeten ergens staan om een blik te kunnen opvangen van de Sint

  Ik zie geen mooie kade waar de stoomboot kan aanleggen in Zaandijk…

 • Emmy

  Sinterklaas komt ieder jaar in Zaandijk aan op de kade van AAK. Inderdaad niet de mooiste locatie maar wel ruim en met prachtig zicht op De Bonte Hen!

 • hans van loo

  Het is overigens opmerkelijk dat de dames en heren van de politie tijdens hun (terechte) acties voor meer salaris en dergelijke wel ongestraft het verkeer mochten ophouden…..Of er tijdens zo’n actie op de weg wel of niet gevaar ontstond/ontstaat is aan discussie onderhevig,al ligt dat voor mevrouw Kaviaar al vast. Zo lezen waren er heel wat verminkten in de bus….

  • Rob

   Je kan het natuurlijk, met VID en ANWB, oneens zijn over de actiemethode van de politie (langzaamaanactie, géén blokkades), maar de politiebonden hadden die wél aangekondigd. Het klemrijden van 2 bussen is van een heel andere orde.

 • Japy Kooiman

  Over smaak valt niet te twisten is een uitdrukking die werkelijk nergens op slaat!
  Alle sociale media staan er vol van! Als we uit de zwarte piet discussie zijn gaan we ons afvragen waarom Sint perse een man moet zijn? En is een zooo oude man met zoveel haar niet pijnlijk voor mannen en vrouwen die weinig of geen haar hebben ? En waarom op een paard? Waarom niet op een ezel, of lopen die er al omheen? Wat is er mis met een damhert, waar we er teveel van hebben!? Of andere grazers uit de Oostvaardersplassen? Eerst de Sint binnen halen en dan slachten voor de Kerstpakketten van de voedselbank?

  En waarom wordt het dak van het station een andere kleur? Is dat niet een kunstwerk dat verdedigt moet worden tegen oprukkende vergrijzing? En wie bepaald welke kleur?
  Kan daar geen referendum over gehouden worden?

  Stelling:” een Nederlander die niet moppert onmiddelijk ik stabiele zijligging brengen en ademhaling blijven controleren want die is er heel slecht aan toe!”

 • Hans Mandjes

  Graag met zoveel mogelijk witte- en regenboogpieten. Dit doet recht aan onze Multi-culturele Zaanstreek waar gelijkwaardigheid wordt gekoesterd!

 • luttik

  Wat een gedoe om een gekerstend oud Germaans feest over oude Germaanse en Scandinavische goden en dito oude legenden.
  Wodan draait zich om in zijn graf voorzover dat er is. Laten we ons nu eens houden bij de legendarische “feiten”.
  Gewoon Wodan op paard Schleipnir vergezeld van een stel kraaien. En achter zich sleept hij een gevangen genomen sjamaan van een opstandige stam.
  Geen schip, geen Piet, geen staf, zak of roede. Geen rare liedjes. Geen kadootjes.
  Secundo: we vieren Sinte Pieter.

  • Rob

   Zowel S’klaas als ZP hebben vele vaders, maar waar de viering van de eerste een al 700 jaar oude traditie is, is de tweede een 19e eeuwse toevoeging aan de NL versie van de S’klaasviering. En ook al heeft ZP elementen overgenomen (en weer verloren) van de Middeneuropese helpers van S’klaas, feit is dat ZP niets heeft van een sjamaan, laat staan van een kraai, maar in de 50 jaar na zijn introductie erg veel is gaan lijken op een karikatuur van een Afrikaanse man, zoals je die ook tegenkwam in de minstrelshows of stripboeken. Ongetwijfeld onbewust gebeurd, 19e eeuwse illustratoren waren tenslotte ook kinderen van hun tijd, maar het feit ligt er wel. Als je je dat realiseert kun je de karikatuur er ook weer uithalen.

  • Isolde

   Ha ha, geweldig! 🙂

 • Tante Til

  Ik moet er steeds weer zo vreselijk van zuchten… 🙁

  Waar is dat leuke feest van mijn jeugd gebleven, met zwarte Pieten en gedichtjes en surprises………. Ik vind er, zoals het nu is, niks meer aan. :,-(

  • Tante Til

   O, en de zwarte kinderen zijn net zo blij als de rest van de kinderen, wedde? Kadootjes en vrolijk rondhupsende snoepjes rondgooiende zwarte Pieten en die Sint met zn grote mijter op dat grote paard, nou, geloof maar dat ze net zo vrolijk lachen en snoepjes rapen als de rest.
   Dat hun ouders er soms zo vervelend over doen zal ze een rotzorg zijn. 🙂

 • bert

  als mensen verder zouden kijken als hun neus lang was wordt in heel Europa de knecht van sint zwart uitgevoerd alleen hier in nederland zijn er van die oproerkraaiers die menen dat dit discriminatie is diegene die hier aangevallen wordt zijn de kinderen die feest willen vieren die begrijpen niets van de lelijke tafrellen die zich nu afspelen rond de intocht van sinterklaas protesteren best maar niet in de buurt van de kinderen die zijn onschuldig en zien de intocht als groot kinder feest

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *