De Westzaanse kunstenaar en graficus Leo Poelmeijer keeg deze middag tot zijn eigen verrassing een lintje: hij werd lid van de Orde van Oranje-Nassau.

De koninklijke onderscheiding werd opgespeld in het Molenmuseum door cultuurwethouder Dick Emmer die voor deze gelegenheid optrad als loco-burgemeester.

Emmer huldigde de 80-jarige Poelmeijer tijdens de opening van een overzichtstentoonstelling waarin grafisch werk en schilderijen van laatste 60 jaar van de 80-jarige kunstenaar is te zien.

lintje

Poelmeijer is niet alleen lang actief als kunstenaar en grafisch ontwerper, maar ook als steunpilaar van kunst en cultuur in het algemeen. Hij was zeer actief binnen de Westzaanse Culturele Raad waarmee bij toonaangevende exposities organiseerde. Ook was hij betrokken bij Het Weefhuis in Zaandijk en bij de Kunstuitleen. Daarnaast was hij actief in diverse verenigingen van kunstenaars.

Jan Schoen, met wie Poelmeijer lang samenwerkte, memoreerde dat Poelmeijer geboren werd op het Gorterspad in Zaandijk, “in een kamer waaruit je de molenwieken kon zien draaien. Hij is opgegroeid in een landschap waar het silhouet van molens en fabrieken de horizon bepaalden.”

jan schoen

En, volgens Schoen, “het beeld van de draaiende molens, die hij zag in de kamer waar hij geboren werd”, is nu gecombineerd met het expressieve werk dat hij in al die jaren daarna heeft gemaakt heeft.

Wethouder Emmer roemde het werken met licht door Poelmeijer, en hij refereerde daarbij aan een filmje dat Fons Klappe over de Westzaanse kunstenaar maakte. Daar maar even naar kijken dus:

De tentoonstelling in het Molenmuseum in Koog a/d Zaan, samengesteld door Henk Heijen, is nog open t/m 16 augustus.