Tot 19 januari is Nederland ‘op slot’. Dat is nog 34 dagen en ruim 6 uur.

De Orkaan telt af. En probeert er het beste van de te maken. Dagelijks een optimistische foto, een hoopgevende teller (hij telt namelijk af) en de laatste cijfers. Of die hoopvol zijn weten we niet, maar dat hopen we dus.

Eerst de teller:

De foto boven maakten we bij de Conrad waar al behoorlijk is geïnvesteerd in kerstverlichting.

De besmettingscijfers in Nederland en ook in de Zaanstreek zijn nog steeds niet goed, daarom zitten we ook in de lockdown.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal op. Vier keer werd een hoger aantal dan 100 in deze maand geteld.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk. Het aantal besmettingen is nu 95 per dag in de Zaanstreek (weekgemiddelde).

De Zaanstreek zit weer in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 364 over de laatste week (378 in Zaanstad, 209 in Wormerland en 411 in Oostzaan).

Positief geteste personen per 100.000 inwoners per week.

Besmettingen zijn wel van belang om het risico-niveau aan te geven, maar als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was aanvankelijk stabiel, in de week van 8 december nam het weer toe. In de afgelopen week werden 6 streekgenoten in het ziekenhuis opgenomen.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen stijgt ook, in week t/m 8 december waren dat er 7, in de afgelopen week overleden al 10 streekgenoten, het hoogste aantal tijdens de tweede golf.

In de Zaanstreek eiste de tweede golf (sinds september) al meer sterfgevallen dan in de eerste golf, toen waren dat er 56, het RIVM geeft 68 voor de tweede golf. In december overleden tot dusver 19 Zaankanters aan corona, in de hele maand november waren dat er 25.

Hieronder de Conrad-foto zonder teller.