Lockdown-countdown

Tot 19 januari is Nederland ‘op slot’. Dat is nog 34 dagen en ruim 6 uur.

De Orkaan telt af. En probeert er het beste van de te maken. Dagelijks een optimistische foto, een hoopgevende teller (hij telt namelijk af) en de laatste cijfers. Of die hoopvol zijn weten we niet, maar dat hopen we dus.

Eerst de teller:

De foto boven maakten we bij de Conrad waar al behoorlijk is geïnvesteerd in kerstverlichting.

De besmettingscijfers in Nederland en ook in de Zaanstreek zijn nog steeds niet goed, daarom zitten we ook in de lockdown.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal op. Vier keer werd een hoger aantal dan 100 in deze maand geteld.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk. Het aantal besmettingen is nu 95 per dag in de Zaanstreek (weekgemiddelde).

De Zaanstreek zit weer in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 364 over de laatste week (378 in Zaanstad, 209 in Wormerland en 411 in Oostzaan).

Positief geteste personen per 100.000 inwoners per week.

Besmettingen zijn wel van belang om het risico-niveau aan te geven, maar als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was aanvankelijk stabiel, in de week van 8 december nam het weer toe. In de afgelopen week werden 6 streekgenoten in het ziekenhuis opgenomen.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen stijgt ook, in week t/m 8 december waren dat er 7, in de afgelopen week overleden al 10 streekgenoten, het hoogste aantal tijdens de tweede golf.

In de Zaanstreek eiste de tweede golf (sinds september) al meer sterfgevallen dan in de eerste golf, toen waren dat er 56, het RIVM geeft 68 voor de tweede golf. In december overleden tot dusver 19 Zaankanters aan corona, in de hele maand november waren dat er 25.

Hieronder de Conrad-foto zonder teller.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Peter Duin

  Als je het overzicht completer wil maken. dan is het handig om ook het aantal geteste mensen aan te geven.

  Landelijk gezien is dat – aantal geteste mensen, bruto is toegenomen van 259.377 naar 320.205 ( 321.432) naar 439.514 oftewel in % is dat in stapjes een stijging van 11.1 % naar 11.6/7 naar 12 %.

  bron : https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

  Ik spreek van bruto om dat dit cijfer denk ik niet gecorrigeerd is op het aantal vals positives, wie meerder keren is geweest en waar mogelijk een foutpercentage zit, dan kan je op dit getal een correctie doen, zo niet ook goed, het hoeft dit niet zo precies te zijn als indicator.

  Ik hoop dat jullie deze cijfers, weet namelijk niet of deze getallen ook voor lokaal beschikbaar zijn, mee gaan nemen in jullie overzicht.

  Alvast bedankt, met vriendelijke groet,

  Peter Duin

  • De Orkaan

   RIVM publiceert alleen besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen per gemeente. De GGD heeft wel wekelijks update maar die gelden voor de hele regio. Dus dit is wat het is. En uiteraard kan je niet corrigeren voor vals positief of vals negatief – als je dat zou weten waren ze niet ‘vals’. Er vanuit gaande dat zo’n percentage stabiel is, maakt dat ook niet uit, aangezien vooral de terend belangrijk is.

  • Wendy Kind

   Bovendien: zitten daar dan alle testuitslagen bij, ook van de (commerciele) teststraten en van tests die in ziekenhuizen zijn uitgevoerd? Ik denk van niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *