Voor de derde week op rij is het aantal overlijdensgevallen aan corona in de Zaanstreek gedaald.

Ook het aantal besmettingsgevallen blijft dalen, in de Zaanstreek is dat nu net onder de 250 per week per 100.000 inwoners.

Vanavond tijdens de persconferentie zal het kabinet waarschijnlijk bekend maken dat de tijdelijke maatregelen voor theaters, bioscopen en zwembaden opgeheven worden. De horeca-lockdown duurt nog tot half december.

Overlijdensgevallen

In de afgelopen zeven dagen overleden er 4 mensen aan corona; in de twee weken daarvoor ging het om 6 en 7 overlijdensgevallen. In de week van 21 t/m 27 oktober waren dat er zelfs 9.

In totaal overleden er volgens het RIVM in de Zaanstreek 94 mensen waarvan vastgesteld was dat ze corona hadden, 80 in Zaanstad, 12 in Wormerland en 2 in Oostzaan.

Het daadwerkelijke aantal doden ligt hoger, niet alleen omdat niet alle overledenen op corona getest zijn, maar ook omdat de GGD overlijdensgevallen vertraagd doorgeeft.

Afgelopen vrijdag meldde de GGD in hun wekelijkse update 82 overlijdensgevallen t/m 12 november voor Zaanstad. De data van RIVM lieten 77 overlijdensgevallen voor Zaanstad zien over dezelfde periode. Volgens de GGD komt dat omdat er

“altijd enige vertraging in het melden van cijfers van de GGD aan het RIVM is waardoor dit verschil kan zijn ontstaan.”

Besmettingen

In de afgelopen vijf weken was het aantal positieve coronatesten nog meer dan 250 wat het risicoprofiel ‘zeer ernstig’ opleverde. Tussen de 150 en 250 noemt het RIVM de situatie ‘ernstig’.

Het aantal besmettingen daalt wel, maar niet erg snel. De laatste drie dagen loopt het aantal besmettingen zelfs weer op. In Zaanstad zijn de afgelopen week 264 mensen per 100.000 inwoners besmet (414 gevallen), in Wormerland was dat 184 (30 gevallen) en in Oostzaan 113 (11 gevallen).

Ziekenhuisopnames

Voor het eerst daalde het aantal ziekenhuisopnames van Zaanse coronapatiënten. In de afgelopen week waren dat er 6 tegen 15 in de week ervoor.

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan