Misschien toch hotel op Dam 34

We schrijven het voorzichtig: ‘misschien’. Want al eerder waren er plannen voor het voormalige pand van o.a. Dam Advocaten en huisarts dokter Bax op Dam 34. Die gingen niet door.

Maar nu heeft B&W van Zaanstad een omgevingsvergunning verleend voor “het verbouwen van een kantoorgebouw tot 1 ster hotel (monument) op de locatie Dam 34, 1506 BE Zaandam.”

Het pand is te vinden tussen de Pizzabakkers (nr. 36) en Club Eve (nr. 32).

Hieronder korte voorgeschiedenis aan de hand van eerdere berichten op De Orkaan. We beschreven het monumentale pand en haar vroegere bewoners in de Geveltoerist, de hotel-plannen in 2019, gingen binnenkijken (met video), schreven dat de plannen toch niet doorgingen (2020) en hoe het pand in de uitverkoop ging (voor € 1,35 miljoen).

Op de Dam is nu al Manzo Suites en wordt gewerkt aan het Mail Monument Hotel.

Een vergunning voor het verbouwen van de 2e verdieping van Gedempte Gracht 3 (boven casino en onder West End Snooker) tot een hostel wordt nog aangehouden door Zaanstad.

Het aantal plannen voor hotels in Zaanstad is indrukwekkend (Verkade, Hembrugterrein, Hogendijk, Zuiddijk, Westzijde 24-36, Noorderveld Wormerveer, Woonmall Assendelft) maar niet alles wordt gerealiseerd. Bij Hotel You aan de Westzijde (het oude Typhoongebouw) wordt nu weer gewerkt. De eerste vergunning dateert al van 5 jaar geleden en in 2018 begon de verbouwing die vervolgens lang stil lag.

Ook sloten er hotels en hostels: Zaanse Hostel aan de Westzijde (eerste problemen met vergunning, nieuwe eigenaar vertrok met noorderzon), Hotel Zaandijk (bomaanslagen, nu weer open als Hotel Zaanse Schans), Hotel de Dijk (drugs, mensenhandel) en de Witte Hoeck in Wormerveer (prostitutie).

Op het adres van het Zaanse Hostel (Westzijde 43) komt een restaurant. Zaanstad heeft daar een vergunning voor verleend.

Wij telden nu 13 actieve hotels in Zaanstad (maar we kunnen er eentje gemist hebben) met in totaal ruim 800 kamers.

Nu actieve hotels (t/m nov. 2022), in voorgaande jaren waren er soms meer kamers beschikbaar omdat hotels die nu gesloten zijn ook actief waren.
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *