Momumenten Spreken in Dagblad Zaanstreek

Twee pagina’s over het werk van de Stichting Momumenten Spreken in Dagblad Zaanstreek (door Daniël Verheij). De stichting maakt films over de 27 oorlogsmonumenten in de Zaanstreek.

Morgen – zondag 4 mei – zijn er twee films van de Stichting te zien in het Zaans museum: over de monumenten in Krommenie (Zuiderhoofdstraat) en Wormerveer (Zaanweg). Zie hieronder voor informatie over de films. De films bevatten interviews met getuigen van de gebeurtenissen, historisch materiaal en reconstructies.

Aanvang: 14:00. De films zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het Zaans Museum, voor de museum-toegang moet dus wel worden betaald.

Krommenie – monument Zuiderhoofdstraat
Eind 1944 lijden de Duitsers grote verliezen aan het Oostfront. Om het tekort aan arbeidskrachten in de oorlogsindustrie te compenseren worden Nederlandse jongens en mannen opgeroepen. In de vroege ochtend van 16 december wordt in Krommenie een pamflet verspreid: mannen van 17 tot 40 jaar moeten zich om 9 uur op de stoep van hun huis melden met voedsel voor drie dagen. Op niet-melden staat een zware straf en verbranding van het huis. De razzia van 16 december 1944 illustreert de druk van de bezetting in Krommenie. Het monument is te vinden aan de Zuiderhoofdstraat naast nummer 151).
 
Wormerveer – monument Zaanweg
Op 3 oktober 1944 wordt op de ‘dronken brug’ in Wormerveer collaborateur Gerben De Graaf neergeschoten, vier dagen later wordt de foute politieman Bouwens geliquideerd door het verzet. De Wormerveerse bevolking is op haar hoede. En terecht, want diezelfde dag volgt een razzia in Wormerveer. Op 11 oktober stopt op de plek waar de agent is neergeschoten een vrachtwagen. Omstanders moeten toezien hoe vijf aan elkaar geketende mannen op de kade worden neergezet en gefusilleerd.