Moskee Assendelft stap dichterbij (persbericht 1:1)

Zojuist ontvingen wij het volgende persbericht van de gemeente:

Gemeente verkoopt grond aan Stichting Ar-Rhama/Kleurrijk (plan voor moskee van 340 m2 past in bestemmingsplan)

De gemeente verkoopt een stuk grond aan de Omweg in Assendelft aan de stichting Ar-Rahma/Kleurrijk. De stichting wil op de kavel een moskee / ICC (Islamitisch Cultureel Centrum) bouwen van ongeveer 340 m2 vloeroppervlak. De kavel die de stichting koopt is bijna 1.400 m2. Op een deel van de grond moet een moskee komen, de overige grond wordt gebruikt voor parkeren op eigen terrein. 


Orkaan-update 17 mei 2018: hier ons overzicht van ruim 4 jaar touwtrekken over de moskee


De totale Forbostrook bestaat uit zo’n 31.000 m2 (zie onderstaande kaart). De gemeente heeft deze grond al jaren te koop staan. De stichting wil de grond graag kopen en kan de prijs betalen die de gemeente voor de grond vraagt. Bovendien past hun plan binnen het bestemmingsplan dat geldt voor dit gebied. De gemeenteraad van Zaanstad heeft dit bestemmingsplan in 2015 vastgesteld. Vanuit het oogpunt van behoorlijk bestuur moeten passende bouwaanvragen op basis van het bestemmingsplan vergund worden.

Na de verkoop gaat de gemeente een bibob onderzoek naar de herkomst van de financiering van de stichting. Een bibob is een integriteitsonderzoek naar de koper om uit te sluiten dat de gemeente malafide of criminele activiteiten faciliteert. Een negatieve uitkomst van dit onderzoek is als ontbindende voorwaarde in het verkoopcontract opgenomen.

De totale Forbostrook is 31.000 m2. De kavel van de stichting is ongeveer 1.400 m2. Op de getoonde afbeelding is de kavel gemarkeerd met een groene lijn.

Maatschappelijk initiatief

Wethouder Addy Verschuren: ‘Wij zijn in algemene zin positief over maatschappelijke initiatieven, ook die met een religieuze achtergrond. De stichting heeft de ambitie om in de wijk een maatschappelijk verbindende rol te spelen. Betrokken bewoners die initiatieven ontplooien om de stad te ontwikkelen geven wij graag de ruimte. Wij vinden daarnaast ook dat onze inwoners de vrijheid moeten hebben om hun geloof te belijden zoals zij dat willen. Ook hebben wij geen juridische gronden om verkoop te weigeren. Dus ook vanuit dat perspectief ondersteunt het college de plannen van de stichting’.

Hoe gaat het nu verder?

De afspraak is dat de stichting uiterlijk drie maanden na ondertekening van het koopcontract een omgevingsvergunning aanvraagt en uiterlijk na twee jaar start met de bouw. Omdat de moskee binnen het bestemmingsplan past zal voor de omgevingsvergunning een reguliere procedure worden gevolgd. Dit betekent dat er na afgifte van de vergunning bezwaar kan worden gemaakt op het ontwerp aan de hand van het bouwbesluit. Op de functie van het gebouw kan geen bezwaar worden gemaakt omdat die al is toegestaan in het bestemmingsplan.

Contact met de buurt

Om het ontwerp toe te lichten en kennis te maken met de buurt plant de stichting op korte termijn een gesprek met de directe buren aan de Rekenmeester en de ondernemers aan de Omweg. De betrokkenen ontvangen hier een uitnodiging voor.

Hier vind je ons dossier over de moskee. 

Deel dit artikel:

17 reacties

 • paul rikmans

  Islam is geen religie, maar een politieke ideologie die een totalitaire maatschappij wil met de sharia als wetgeving.

  Religie kan je thuis uitoefenen.

  Deze moskee is een aanval op onze vrijheid. Sharia en islam zijn onverenigbaar met de rechtstaat en de fundamentele rechten van de mens.

  ik noem vrouwenonderdrukking en de intolerantie naar andersdenkenden, b.v. homoseksuelen, joden, enz . Daar staat de DOODSTRAF op.

  DAT WILLEN WIJ NIET

  De overheid, in casu de gemeente Zaanstad gaat daarmee in tegen de grondwet.

  Dat is ongehoord en zeer gevaarlijk.

  En dan dit nog: de imans nemen geen afstand van deze opmerkingen in de koran. En… Zaandam heeft toch een grote moskee!

  en overigens zou ik ook zo reageren naar een andere “releigie”

  • Niceau

   Ach ja, de gemeente is in ieder geval weer van een stuk grond af..

  • Erik Schaap

   Ik weet niet wie die ‘onze’ en ‘wij’ zijn waaraan de heer Rikmans refereert, maar ik voel me niet aangesproken door zijn pleidooi om de godsdienstvrijheid af te schaffen. Over intolerantie gesproken…

   • Zaanse Jan

    Even om te voorkomen dat we over verschillende dingen praten. Je lijkt het soms niet hardop te mogen zeggen, maar ik doe het toch. Islam is enerzijds een religie, en als zodanig zou dat aspect inderdaad onder godsdienstvrijheid kunnen vallen. Anderzijds is het veel meer dan dat, een bepaalde totaalvisie op staat/regering en samenleving. En ja, daar kunnen sommige mensen zich daadwerkelijk door bedreigd voelen. Zonder meteen over intolerantie te spreken is het m.i. zinvol om dit helder te houden.

    • hans van loo

     Zo is het.

    • Bruce

     Maar is dat dan echt anders dan andere godsdiensten? De christelijke partijen hebben er in Nederland toch anders ook voor gezorgd dat het lang nergens, en nog steeds niet overal mogelijk is op zondag naar een winkel te gaan? Over abortus, levensbeëindiging en homoseksualiteit hebben zij ook bepaalde meningen, die zij graag opleggen aan de rest van de samenleving voor zover mogelijk. Om niet eens te spreken van de visie van de SGP op vrouwen in de maatschappij. Er zijn genoeg plekken in Nederland, en niet zo lang geleden ook op bepaalde plaatsen in de Zaanstreek, waar je je nogal bedreigd kon voelen als je iets wilde ondernemen op zondag (mensen van de ‘zwarte kousen kerk’ die demonstratief op de weg voor auto’s blijven lopen bijvoorbeeld). Ik ben zelf geen aanhanger van de islam, maar ik vind het wel nogal hypocriet dat er voor het zelf financieren (waarbij die geldstromen nog onderzocht zullen worden als onderdeel van de bibob-toets) en realiseren van een geloofsgebouw binnen alle regels van de gemeente tot zoveel ophef leidt, terwijl bijvoorbeeld de restauratie van een christelijke kerk met gemeenschapsgeld tot geen enkel tegengeluid leidt.

     (“Noord-Holland heeft vrijdag 19 januari vijf miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 53 rijksmonumenten. Het geld is onder andere toegekend aan 28 kerken” – https://www.deorkaan.nl/e216-000-voor-de-restauratie-zuidervermaning/)

 • Peter Blokker

  zolang er in een moslim land geen kerken gebouwd mogen worden, mogen er in ons ook GEEN moskeeen gebouwd worden punt uit.

 • Egbert Visser

  We hebben in Nederland inderdaad vrijheid van meningsuiting maar dat wil niet zeggen dat we overal maar moskeeën moeten bouwen. Het hele probleem is namelijk dar de Islam – net als het Christendom – vele stromingen kent. De moskee in Poelenburg wordt voornamelijk door Turken bezocht, maar er wonen ook Marokkanen, Indonesiërs, Syriërs, Egyptenaren etc in Zaanstad die misschien ook naar een moskee willen. De vraag is dus voor welke doelgroep wordt deze nieuwe moskee en zal deze straks niet worden “ingenomen” door bepaalde groepen Moslims?

 • Wierd Kaltmann

  Ik heb alvast een mooie partij oranje overalls op de kop getikt, dat komt straks vast goed van pas. Het kon gemakkelijk mee in mijn Toyota pick-up. Mag de rommel eigenlijk in de gft-bak of moet kleding dan weer apart?

 • Mark

  “De stichting heeft de ambitie om in de wijk een maatschappelijk verbindende rol te spelen.”

  Mooi hoor, maar wat betekent het? Gaan de bezoekers voor het vrijdaggebed op bezoek bij eenzame ouderen? Of kunnen de wijkbewoners straks ook hun boodschappen doen bij de slager en groenteboer die op de een of andere manier ook altijd bj zo’n moskee verschijnen? Samen met de hangjeugd lamswollen truien breien? Vragen, vragen, vragen….. 🙂

 • Arnaud Moos

  De Forbostrook dient onbebouwd te blijven.

 • Mark

  Saendelft-Oost is overigens wel de perfecte plek voor zoiets, volgens mij de wijk met de meeste PVV stemmers in Zaanstad. Daar valt een hoop maatschappelijk te verbinden.

  Gelukkig zijn de gemeenteraadsverkiezingen net geweest, zou het toeval zijn dat dit dan nu naar buiten wordt gebracht?

 • Egbert Visser

  Het gaat dus om een Marokkaanse moskee, het kan niet anders of daar komt narigheid van. Afblazen de bouw!

 • Arie beukenoot

  Of het nu een Marokkaanse of een turkse moskee is maakt geen fluit uit.
  Geen toestemming geven hiervoor zij krijgen al te veel praatjes en proberen ons de islam op te dringen wij moeten doen wat zij vinden. Opzouten met die lui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *