Woningbouw op het Jacob Visterrein, aan het einde van de Zaanse Schans, lijkt voorgoed van de baan. Een Provinciale Verordening die in november 2020 is ingegaan, gooit roet in het eten. De aanvraag voor een omgevingsvergunning is te laat ingediend.

Uit de brief die wethouder Breunesse aan de raad stuurt, wordt overigens niet duidelijk waarom het aanvragen van een omgevingsvergunning zo lang heeft geduurd.

De provincie wil niet dat er in landelijke gebieden kleinschalig wordt gebouwd. Dat tast het landschap aan en kleine plannen kunnen net zo goed ‘binnenstedelijk’ worden gebouwd. Dat deze regeling de plannen voor Jacob Vis zouden doorkruisen is kennelijk de gemeente en de eigenaar ontgaan.

1989

De eerste plannen dateren uit 1989 als Rito Holding van staalmiljonair Tom de Boer uit Heiloo 10 à 14 woningen op het terrein wil bouwen. Er komt verzet, alternatieve plannen, chantage, dreigementen, valse voorlichting, toezeggingen, historisch onderzoek, afgekeurde plannen, geweigerde vergunningen, pleidooien voor een oud-Zaanse scheepswerf… Maar uiteindelijk krijgt De Boer z’n zin: 11 luxe woningen en een ‘herberg’.

Dat is in 2017 beklonken. In juli 2019 schrijft wethouder Krieger aan de raad dat hij alleen nog maar wacht op een aanvraag voor de omgevingsvergunning. En:

“Het laatst genomen voorbereidingsbesluit voor de locatie Jacob Vis liep op 12 april 2019 af. Gezien de fase waarin het plan zich bevindt in combinatie met het gegeven dat het plan past binnen de door de gemeente vastgestelde uitgangspunten, is er geen noodzaak een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen.”

Wordt dat de realisatie van het plan fataal? De aanvraag voor een omgevingsvergunning is namelijk “ingediend na vaststelling van de omgevingsverordening van de provincie” en daarom “valt de aanvraag niet onder het zogenaamde overgangsrecht.”

Vragen DZ

Juliëtte Rot van DZ heeft inmiddels vragen over de zaak aan B&W gesteld. Ze wil onder meer weten wanneer de aanvraag precies is gedaan, waarom dat te laat was, en of de afwijzing financiële of juridische gevolgen voor Zaanstad heeft. Daarmee doelt ze waarschijnlijk op een claim van de eigenaar als Zaanstad verantwoordelijk is voor de vertraging.

Lees ons Dossier Jacob Visterrein (bijna 20 artikelen tot dusver).