Raad Zaanstad contra Provincie (fabriek op Zaanse Schans?)

Een ruime meerderheid bestaande uit 11 van de 14 partijen uit de gemeenteraad wil dat Zaanstad onder het provinciale verbod op bouwen buiten het stedelijk gebied probeert uit te komen.

Door dat verbod kan er nu niet gebouwd worden aan de Zaanse Schans (plan Jacob Vis) en is ook kleinschalig bouwen langs de Zaan en in de linten van Westzaan, Assendelft en Krommeniedijk onmogelijk.

Zaanstad maakte voor het eerst hardhandig kennis met de nieuwe Provinciale Omgevingsverordening toen de bouwplannen voor het Jacob Visterrein aan het einde van de Zaanse Schans (na ruim 30 jaar plannen maken, touwtrekken en conflicten) op het laatste moment niet door konden gaan. Zaanstad had de Provinciale Omgevingsverordening over het hoofd gezien die bouwen in het groen buiten de stedelijke kernen verbood. Officieel:

“Er mogen geen wooneenheden worden toegevoegd in het Bijzonder Provinciaal Landschap. Alles wat niet bebouwd is, is in Zaanstad als Bijzonder Provinciaal Landschap aangemerkt.”

Fabriek

Dus ook een stolpboerderij splitsen, iets bijbouwen voor kinderen of mantelzorgers, en kleinschalig woningbouw op plekken waar nu bedrijfsgebouwen staan, is niet mogelijk buiten het stedelijk gebied. Op de Zaanse Schans zou zelfs een fabriek kunnen komen:

“Het wordt nog erger als er op een perceel op de Zaanse Schans een bedrijfsbestemming ligt die we graag veranderd willen zien in wonen. Antwoord van de Provincie is nee en daarom lopen we nu het risico dat de eigenaar er weer een fabriek bouwt. En dat mag volgens het bestemmingsplan en een vergunning kan niet geweigerd worden. Een onacceptabele consequentie van de omgevingsverordening.”

Uitzondering

In de motie wordt ervoor gepleit “om ruimte te creëren voor de gemeenteraad in Zaanstad om eigen afwegingen te maken en de strikte regels uit de Provinciale verordening voor het Bijzonder Provinciaal landschap aan te passen of om te zoeken naar een uitzonderingspositie voor Zaanstad.”

De motie is ondertekend door VVD (Rina Schenk), POV (Harrie van der Laan), Rosa (Hans Kuyper), PvdA (René Tuijn), CDA (Marc Wit), CU (Christa Neefjes), D66 (Flip Hoedemaeker), LZ (Marianne de Boer), DZ (Juliette Rot), PvdD (Melchior Mattens), en GroenLinks (Jonathan van der Sluis).

Dus ook door de partijgenoten van GS van Noord-Holland: VVD, D66 en GroenLinks.

De SP Noord-Holland heeft vragen aan GS van de provincie gesteld.

Deze fabriek stond ooit op het Jacob Vistterrein
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *