Nieuwbouw: 10 appartementen aan Vlusch (Krommenie)

Makelaar Aten schreef het al: “prima mogelijkheden voor nieuwbouw. De huidige opstallen zijn zwaar verouderd en grote verbouwingswerkzaamheden zijn noodzakelijk om de opstallen geschikt voor bewoning te maken.”

Slopen en nieuwbouw dus aan Vlusch 5.

Het stuk grond is 530 m2 groot, ruimte voor woningen en parkeren dus. Toegang is vanad de Vlusch en de Hermesstraat mogelijk.

Het huis is omstreeks 1920 gebouwd. De huidige woonoppervlakte is 160 m2.

Zaanstad heeft voor de nieuwbouw een omgevingsvergunning verleend. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen tot 23 januari 2019 bezwaar maken.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Co Rol

  Volgens mij zijn dit twee panden. Rechts het bakkerswinkeltje van Voorn en (later) Hakvoort, vooraan de vroegere slachtplaats van slager Willem Aafjes, later deel uitmakend van de melkzaak van De Wit.
  En in Krommenie zeggen we niet aan Vlusch, maar ‘in de Vlusch’.

 • Marga Palmboom

  Hoogstwaarschijnlijk is het rechterdeel veel ouder en uit de vroeg 18e of zelfs 17e eeuw! en helaas in een heel slechte staat. Op het terrein achter staat nog een zeer oude en nog werkende waterput. Voor het dorpsbeeld wordt dit alweer een aderlating op een zeer prominente plek. Hoop dat voordat er gesloopt gaat worden het pand door een erfgoedambtenaar nog bezocht en gedocumenteerd gaat worden…

 • De Orkaan

  Volgens het Kadaster dateert Vlusch 5 uit 1920. Ook 5A en 5B en Hermesstraat 22 en 24 en 30 en 32 behoren bij dat pand. Voor de meeste adressen wordt 1880 als eerste bouwjaar gegeven. Bij het archief zijn wel foto’s te vinden: https://archief.zaanstad.nl/mediabank/zoek-in-de-beeldbank/?mode=gallery&view=horizontal&q=vlusch&rows=25&page=4

  • Marga Palmboom

   Niet alles klopt dus in het kadaster… Ik heb het pand met Jan Piet Bloem van de VZE toevallig in juli bezocht en ‘ontdekten’ dat het dus veel ouder is.

 • Co Rol

  Volgens mij wordt er van alles door elkaar gehaald. Het winkeltje van Voorn (Hakvoort) zal inderdaad wel van voor de vorige eeuwwisseling zijn. Daarachter staat natuurlijk de bakkerij (aan de Hermesstraat?), die ook heel oud is. Inderdaad het bewaren waard, deze pandjes. Net als de slachtplaats trouwens. Plus rookhok.
  Stukje dorpsgeschiedenis in optima forma.

 • Z. Voorn

  Gaat Aten de verkoop ook doen? En is er al bekend of het huur of koop wordt?

 • Jan Betlem

  Maar wat doen we als gemeente, weer een stukje geschiedenis slopen en toe laten dat er appartementen op worden gezet die over het algemeen het aanzien niet beter maken. Of zetten we in op restauratie en verfraaien van het Vlusch?

  • JK

   Jan, ga jij die restauratie betalen? Het is gewoon oude slooptroep. En over nog eens honderd jaar zijn de appartementen, die broodnodig zijn om nu mensen te huisvesten, gezien de woningnood, ook al weer een monument…..

 • Christian Watjer

  Gezelig, nog meer woningen in deze al drukke straat. Nog minder parkeerplekken.
  Rustige straat? Ja 20 Jaar geleden misschien nu is het een en al lawaai, zowel door de weeks als in het weekende. En inplaats van 30 Km/h rijd ieder 3e het dubbele om de fietsers of voetgangers met gevaar voor hun leven in te halen.
  vanaf 15:00 is het een megadrukte van al dat sluipverkeer wat er zo nodig doorrijden moet. Te zwijgen van al die bootjes die te snel en met subwoofer aan boord langs komen vaaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *