Nieuwe Essalam moskee: geen bezwaar Zaanstad, wel van de buurt

B&W van Zaanstad zijn akkoord met de bouw van een moskee aan het Madagaskar Zaandam.

Omwonenden zijn nog steeds tegen de moskee. Die zou te groot zijn, zonlicht wegnemen en door een groter aantal bezoekers verkeers- en parkeerproblemen op gaan leveren.

Wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks) stelt dat ondanks die bezwaren de nieuwbouw aan de wettelijke voorwaarden voldoet:

“Er is geen draagvlak bij de direct omwonenden van de moskee. Als college hebben wij de aanvraag getoetst aan het beleid van de gemeente. Daarbij is de conclusie dat de aanvraag past binnen dat beleid en in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening.”

Volgens Zaanstad worden de verschillende belangen afgewogen en “is geoordeeld dat gevolgen voor de bewoners aanvaardbaar zijn.”

De gemeenteraad moet nog een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven voor het besluit.

Lees ook: Madagaskar wil verhuizing Essalam moskee

De moskee wordt ruim twee keer zo groot als de huidige Essalam moskee die er sinds 1998 staat. Zaanstad:

“Doordat de moskee meer naar achteren komt te liggen en er qua materialen en architectuur beter uit zal zien dan nu, verbetert de ruimtelijke kwaliteit. De aanvrager heeft met de naastgelegen tafeltennisvereniging ZTTC afgesproken dat bezoekers van de moskee mogen parkeren op het parkeerterrein van de vereniging.”

De aanvraag voor nieuwbouw dateert al uit 2013. In 2018 besloot de gemeenteraad dat B&W niet kon besluiten zonder instemming van de raad met plan.

In 2018 en 2019 vond een mediationtraject plaats met de aanvrager en omwonenden. Dit traject heeft geen overeenstemming opgeleverd over de nieuwbouw van de moskee. De moskee laat om bezwaren tegemoet te komen ondoorzichtig glas gebruiken bij de ramen op de eerste verdieping aan de kant van de naastgelegen huizen. Ook wordt er een schutting geplaatst tussen de moskee en de woningen.

Lees hier ons dossier over de Essalam moskee

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Fred Blijestein

  Hoeveel moskeeën moeten er wel niet gebouwd worden? Wanneer stopt dat eens? Straks staat er in iedere wijk zo’n gebouw

  • Jurgen von Strengel

   Een beetje zoals er nu in bijna elke wijk wel een kerk staat?

  • Hans Kuyper

   Deze moskee stond er al voordat de wijk gebouwd werd. Het is vervangende nieuwbouw.

  • Erik Schaap

   Zaanstad beschikt over een handjevol moskeeën (en meer dan het tienvoudige aan kerken). Dat er straks ‘in iedere wijk zo’n gebouw staat’ zal dus wel loslopen. Overigens, de Essalam moskee staat al vele jaren op de huidige plek en is dus geen nieuwe moskee, hoogstens straks een grotere.

  • Fred Blijestein

   Nu 2x zo groot!!!! Waar is dit allemaal goed voor. Er staan al talloze van dit gevallen in de Zaanstreek.

 • Immigje Dros

  Een kleine verbetering op het artikel en de reacties: ipv ruim 2x zo groot wordt de nieuwe moskee 3.7x zo groot dus bijna 4x zo groot dat is wel enig verschil.
  In 2005 waren er 20 a 30 bezoekers dit aantal is enorm gegroeid.
  Zo als de moskee er nu staat zijn er op vele dagen meer dan 160 bezoekers dat houd dus in dat de toestroom na de nieuwbouw ook vele malen groter wordt.
  De bezoekers komen voor een groot deel uit omliggende plaatsen en niet uit Zaandam. Dus zeker niet wijk gebonden!
  De wijk heeft nu al veel overlast door het grote aantal bezoekers. Dit gaat alleen maar toenemen met de nieuw te bouwen moskee die dus bijna 4x zo groot wordt.

 • Hanneke Tonkens

  Bij mij in de buurt staat een sportschool daar komen ook veel bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *