Nieuwe ‘oude’ foto’s van 150-jarig Zaanlands Lyceum

Vorige week riepen we lezers op om hun foto-herinneringen van het 150-jarig oude Zaanlands Lyceum in te sturen.

Vandaag de foto’s van Walter Prinsze uit de periode 1947-1950 en die van Peter van der Meulen uit de jaren 1959-1960.

UPDATE: en nog meer foto’s van Jeanne van Ammers.

Al eerder publiceren we foto’s die in het jubileumboek kwamen en foto’s die het boek niet haalden. Op de Facebook-pagina van de reünie staan nog meer foto’s. Ook in de bijdragen van Martin Rep over het Zaanlands kwamen al veel oude foto’s langs.

Voor de reünie van zaterdag 22 oktober kan trouwens nog ingeschreven worden. En ook nieuwe foto’s zijn welkom. Mailen naar deorkaan@gmail.com.

Walter Prinsze, tegenwoordig wonend in in Bennekom, gemeente Ede, stuurde klassefoto’s uit 1947, 1949 en 1950. Hieronder klas 2D van het Zaanlands Lyceum in 1947 de Parkstraatschool. De klas was een zogenaamde ‘wandelklas’ wegens plaatsgebrek in het hoofdgebouw.

1947-klas-2d-prinsze

Achterste rij, staand, van links naar rechts: Reinier Lenstra, Jan Spira, Kees Havik, Joop Westerhuis, Bram de Vries, Cees Pauw, Walter Prinsze, Dirk Ekkes, Engel Steijn, Albert Veenstra, voor de kast Jan Wengelaar en P.K. Eveleens, leraar Engels. Middelste rij, zittend, van links naar rechts: Tini Prinsze, Wiepje Posthuma, Tineke Bark, onbekend, Gré Breedt Bruijn, Ab de Rooij, Ineke Dirkx, voor de kast zittend Lucas Horst en Kees Mars. Voorste rij: Koos Verkade, Henk Poen, Wim Goedhart, Corrie van Wingerde, Henny Snoek en Helmut Sikma.

 

Klas 4A van het Zaanlands Lyceum in 1949. De foto werd genomen voor de ingang van het bijgebouw boven de Zaan.

1949-4a-prinsze

Achterste rij van links naar rechts: Carla Koppies, Tjakko Bosma, Y. Tamminga, leraar, Gerrit Alphenaar en Jan Timme. Middelste rij, van links naar rechts: Aagje Op den Velde, Tiny de Vries, Alda van Elven, Margon Dil, Rie Kesselaar, Hannie Kaaijk, Eefje Vlug, Annie Jansonius en Joop Westerhuis. Voorste rij, van links naar rechts: Herman Verbeek, Dirk Kaaijk, Jan Halff, Gerrit Oldenboom, Jim van Opijnen en Walter Prinsze.

 

Klas 5A (eindexamen) van Zaanlands Lyceum in 1950. De foto werd genomen voor de werkplaats van amanuensis L. Kiel.

1950-5a-prinsze

Bovenste rij van links naar rechts: Dr. J. Oosterhuis (rector), Aagje Op den Velde, Hannie Kaaijk, Alda van Elven, Rie Kesselaar, Eefje Vlug, Annie Jansonius en Carla Koppies. Middelste rij van links naar echts: Jim van Opijnen, Gerrit Oldenboom, Walter Prinsze, Dirk Kaaijk, Jan Timme, Herman Verbeek, Jan Halff, en Tjakko Bosma. Voorste rij van links naar rechts: Tiny de Vries, Margon Dil, Gerrit Alphenaar, Y. Tamminga, leraar en Joop Westerhuis.

 

Peter van der Meulen stuurde onder meer foto van de ZLV-verkiezingen in de winter (sneeuw!) van 1959. We zien het schoolgebouw aan de Westzijde. Kandidaten waren o.a. Ruud Esser, Gijs Arnold, Huib van Beek, Yvonne Koster en Wim Loots volgens de teksten op de spandoeken. Iemand met de achternaam Bleeker (met met de voornaam Otto, weten we nu) wilde vice-voorzitter worden.

1959-02-zlv-verkiezingen-6

1959-02-zlv-verkiezingen-3

1959-02-zlv-verkiezingen-1

 

Via Jeanne van Ammers kregen we nog meer foto’s van deze verkiezingen. De “Baas” op het schoolplein bij het opruimen van de papier rommel op het schoolplein na de ZLV verkiezingen. Rechts Jeanne Douwes (later Jeanne van Ammers).

de-baas-op-schoolplein-1959

Jeanne stuurde ook een ‘gewone’ foto van het schoolplein. Eigenlijk is een ‘gewone’ foto’s vrij ongewoon. De meeste foto’s gaan over bijzondere momenten als feesten, examenstunts, bouwen van de nieuwe school en verkiezingen, naast de geposeerde klassefoto’s. Dat maakt de onderstaande ‘gewone’ foto weer zo bijzonder.

59-de-zaanstreek-jeanne-tineke

Ook stuurde Peter van der Meulen foto’s van de de tocht naar het slaan van de eerste paal in 1960. We herkennen in ieder geval rector Oosterhuis op de Vincent van Goghweg.

1960-1e-paal-nwe-lyceum-1

De leerlingen hebben vrolijke hoedjes op en blazen op toetertjes. Op de achtergrond het nog onbebouwde terrein waar de school moest verrijzen.

1960-1e-paal-nwe-lyceum-3

Jeanne van Ammers stuurde deze foto van het vervoer door de Westzijde van de eerste paal naar de nieuwe locatie. Het was op 4 april 1960. Het toenmalige ZLV-bestuur reed in de stoet mee: voorzitter Dick Kaper, Otto Bleker, Gijs Arnold, Jeanne Douwes, Huug Obertop, Hanneke Brinkhuis en Annette Bolding.

1960-1e-paal-nieuwe-lyceum

Op een foto uit De Typhoon van 4 april 1960 is de eerste paal nog beter te zien.

eerste-paal-zaanlands-krant

Peter van der Meulen stuurde ook twee foto van het ‘afscheid’ na het eindexamen in 1960. De leerlingen in gepaste rouwkleding op de ‘rouwkoets’ achter de school.

1960-05-eindexamen-07

En de ‘stille tocht’ over de Wilhelminasluis.

1960-05-eindexamen-14

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *