Olam-vergunning opnieuw ter discussie

Cacao-verwerker Olam in Koog aan de Zaan staat op het punt een vergunning van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te krijgen om 80 ton ammoniak per jaar uit te stoten. Dat is ongeveer net zoveel als het bedrijf nu uitstoot.

Een natuurvergunning zou het bedrijf niet nodig hebben omdat ze nu werkt op basis van een Hinderwetvergunning uit 1994 waarbij 500 ton ver jaar uitgestoten zou mogen worden. Maar die lezing staat nu ter discussie.

In het radio-programma van Pointer (NCRV KRO) van afgelopen zondag werd gesteld dat Olam mogelijk toch een natuurvergunning nodig heeft omdat die vergunning is afgegeven na de invoering van de Vogelrichtlijn van 10 juni 1994, en na die datum zou wel een vergunning nodig zijn.

Anna de Groot van de SP gaat in de gemeenteraad van Zaanstad vragen stellen over deze zaak. Een natuurvergunning zou Olam met deze uitstoot waarschijnlijk niet krijgen. De Groot vraagt ook nog:

“Bent u met ons van mening dat de 80.000 kg ammoniak, die Olam volgens de ter inzage liggende omgevingsvergunning per jaar zou mogen uitstoten, teveel is en een desastreus effect heeft op de drie Natura 2000- gebieden rond Zaanstad?”

De vragen worden donderdag 15 april tijdens het vragenuur bij de gemeenteraad van Zaanstad gesteld.

In de radio-uitzending (beluister die hier) komt ook de biomassacentrale aan de orde. Daarvoor is nog geen vergunning, maar de centrale wordt wel alvast gebouwd.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • p.hoogkamer

  Zolang de marketingmachine Zaans.nl nog steeds
  trots is op deze onderneming… zie.bord wat aan het hek aan lagendijk gespijkerd is. en Olam geld steekt in deze organisatie. ,en liberaal zaanstad de lofttompet tettert over deze chocoladereus zal alles blijven zoals het is. en zijn de onderwonende het haasje.

 • Agnes bakker

  Het zorgt voor enorm veel werk gelegenheid. En ik denk dat bijna iedereen hier graag chocola eet. Bedrijf staat er al 110 jaar. En werkt continu aan verbeteringen. Als je een huis Koopt in de buurt weet je dat. Ik woon al 51 jaar in het buurtje over het spoor. En ruik de cacoa heel vaak maar het hoort bij de zaanstreek. Een industrie regio met eeuwen oude industrie.

  • Jan Betlem

   Een eeuwen oude industrie die in loop van die eeuwen vele malen groter is geworden in een omgeving waar meer dan 100.000 mensen meer wonen dan “eeuwen” terug en met veel meer schadelijke uitstoot dan eeuwen geleden. En het worden nog meer bewoners in de omgeving die er last van krijgen er worden no 10.000 woningen bij gebouwd tot 2030.

  • p.hoogkamer

   vroeger ja maar nu is het nog een handje vol wat er werkt ga bij het wisselen van de shifts maar kijken hoeveel er nog werken. werkgelegheid kan geen excus zijn voor deze vervuiler en uitbuiter (zie Olam brazilie)

   • Thijs de Gooijer

    Laat de pen niet trillen door emotie want dan wordt de waarheid geweld aangedaan, zei ooit een wijsgeer….. U bent niet op de hoogte wat betreft het aantal werknemers en toeleveringsbedrijven. Ook is de vergelijking met uitbuiters hier niet aan de orde. Uw dossier is ook niet compleet want in Uw eerste inzending heeft U het over een chocoladereus……wel, op de Koog wordt geen reep of gram chocolade gemaakt.

    • p.hoogkamer

     grondstoffen voor….en ach. een scherpe pen is beter dan een humorloze reactie zei een andere wijsgeer. tijd voor de chocoladereus om te verkassen uit koog aan de Zaan. toeleveringsbedrijven kunnen we niet tot olam werknemers rekenen

     • Thijs de Gooijer

      Voortaan kunt U zich in ieder geval beter voorbereiden dan onwaarheden neer te kalken want dat kan immers iedereen. Uw wens is de vader der gedachte begrijp ik nu…..gelukkig zal de geur van cacao nog lang de Zaanstreek vullen.

  • Je kunt natuurlijk vinden dat zo’n ontzettend oud bedrijf zijn goddelijke gang moet kunnen gaan, maar het probleem is dat onze schaarse natuur er in rap tempo aan gaat. Stikstofuitstoot zorgt voor enorme problemen in de kwetsbare natuur – de Natura-2000 gebieden, en daar hebben we er gelukkig een aantal van, in Zaanstad. Lees het verhaal van Ron Sman over de immense invloed van die ammoniakuitstoot van Olam op de Kalverpolder hier op De Orkaan maar even terug.
   Lobbyisten versus burgers
   Deccenia lang werden de overheidstaken t.a.v. natuurbescherming, en t.a.v. volksgezondheid, te vaak en te veel door lobbyisten van allerhande bedrijven in hun voordeel aangestuurd. De overheid is m.a.w. met vergunningverlening – en met controle op die vergunde activiteiten – te veel dienstbaar geweest aan de industrie, zonder oog te hebben voor de negatieve aspecten van dit beleid.
   Stikstof is niet alleen voor het groen, maar ook voor de mens en andere dieren niet gezond. En als je dan altijd die stikstofuitstoot maar probeert weg te rekenen…
   Wegrekenen van uitstoot
   Stikstofuitstoot van alle vliegtuigen die Schiphol aandoen, die wordt vanaf 3000 ft door Nederland niet meegerekend, terwijl dit volgens de normen van de Europese Unie wel moet. En het is ook aan de normen van de Europese Unie te danken, dat die Natura-2000 gebieden zijn beschermd. Dus kijk hoe scheef dit alles is…

  • Suzanne Serton

   Waarom zijn in jouw ogen een paar banen belangrijker dan gezonde lucht en leefomgeving voor alle Zaankanters? En waarom lees je ‘cacaolucht inademen’, terwijl er ammoniakdampen staat geschreven? Waarom denk je dat werkgelegenheid in het geding is als een bedrijf terecht gedwongen wordt haar uitstoot te beperken?

  • Suzanne Serton

   En nog iets Agnes: er werken volgens hun eigen LinkedIn trouwens niet meer dan 50 mensen en hebben ze 0 vacatures, dus ‘enorm veel’ werkgelegenheid is echt een non-argument.

 • Hen Versluijs

  Zo lang deze fabrieken blijven bestaan en schadelijke stoffen / vergif blijven uit stoten is de gemeente/overheid verantwoordelijk voor de gezondheid van ons . We willen graag schone lucht inademen en daarom kan het geen kwaad om een vergunning te weigeren

 • Hannes Kraakman

  En wat te denken van het blauwzuurgas (cianide) dat vrij komt bij de verwerking van cacaobonen? Als hier iets mis mee gaat kan dat voor omwonenden desastreuze (lees dodelijke) gevolgen hebben.
  Ze bouwen nu ook aan een eigen Biomassacentrale voor verwerking van hun eigen restproducten. Op zich best nobel maar met alle fijnstof problematiek van dien.

  • Yvonne Pietersma-Kruijver

   Ik ben niet tegen cacao geuren, zolang ik hier woon, ervaar ik het als erfgoed, maar uitstoot van schadelijke gassen is een ander verhaal. We hebben het over de uitstoot, maar hoe zit het met Olam wat betreft lozingen in de nabij gelegen rivieren? Eerst alles zoals het moet, dan vergunningen verlengen zou ik zeggen

  • Caroline Boone

   Precies! Het is toch ongelofelijk dat júist de bewoners die omwonend wonen (en werken waarschijnlijk) dit milieuverstorend en vernietigend en beleid verdedigen ten koste van hun eigen gezondheid? Maar ook die van hun kinderen en kleinkinderen?
   Ik krijg daar echt een hersenvernauwing van!

 • Jan Mulder

  Zoals het altijd gaat in Nederland geld en economie gaan boven alles. Dan wordt er weer geroepen werkgelegenheid en die blijft ook prima behouden als je het bedrijf ergens anders neer zet. Laten we eens een keer het bedrijf een “functie elders” geven ipv de gezondheid van de bewoners

 • Dirk Schoonderbeek

  Zaanstad is niet voor niets de ongezondste stad van Nederland. Samen met Rotterdam. Industrie, verkeer, alles kan maar zijn gang gaan. Wanneer wordt de Zaanse politiek zich er van bewust en durft ze voor de gezondheid van haar burgers te zorgen?

 • d eijer

  Oh wat is de gemeente toch trots op de makers langs de Zaan! Vroeger volop industrie, werkgelegenheid, welvaart en veel reuring.

  Vergane glorie die, door programmamanagers georganiseerd, met veel bombarie voor veel geld commercieel betreurd wordt met rondvaarten over de Zaan. …. Waar is die prachtige industrie toch gebleven…!

  Zie hier hoe het zover is gekomen. Gek heh dat de industrie is verdwenen?

  Zaankanters zijn al eeuwen gewend om naast hun werk te wonen en nemen de last op de koop toe.
  Maar de import ambtenaren hebben hier geen begrip voor en vernielen de eeuwenlange economische structuur doelbewust. En daarna klagen dat de werkloosheid toeneemt in de regio.

  Ik hoop, maar het verwacht niet, dat ze deze keer verstandig willen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *