Onderzoek bij bruggen Krommenie, maar geen planning renovatie

Sinds oktober 2022 wordt de brug in Krommenie (N203) over de Nauernasche Vaart niet meer bediend. Dat blijft voorlopig zo. Het hele komende vaarseizoen blijft de brug gesloten voor de scheepvaart.

Omdat de brug ‘binnen een aantal jaren’ wordt vervangen aldus de Provincie, wordt nu onderzoek gedaan naar de geluidsniveaus rondom de brug en naar de aanwezigheid van kabels en leidingen.

De provincie Noord-Holland wil de twee bruggen bij Krommenie ‘vervangen’ schrijft ze in een persbericht, in datzelfde bericht is overigens ook sprake van een noodzakelijk ‘grootschalige renovatie’.

De geluidsonderzoeken worden van 26 tot en met 28 september 2023 (tussen 19.00 uur en 05.00 uur) uitgevoerd en vinden langs de weg en brug plaats. Hiervoor wordt afwisselend een rijstrook afgesloten.

Het onderzoek naar kabels en leidingen gebeurt van 3 tot en met 5 oktober overdag bij de fietspaden. Fietsers worden langs het werk geleid. Van 10 tot en met 12 oktober worden de proefsleuven langs de weg gegraven en is er in de avonden en nachten een rijstrook afgesloten. Verkeer wordt langs het werk geleid tussen 19.00 uur en 5.00 uur.

Wanneer de bruggen vervangen (of gerenoveerd) worden is nog niet bekend. In maart van dit jaar zei de Provincie dat ze ‘meer tijd’ nodig had “om in detail te onderzoeken hoe het beweegbare deel van de brug moet worden aangepakt om eventueel weer bedienbaar te worden.”

De ‘vervangingsplannen’ van de brug dateren al uit 2015, toen was de brug al ‘aan het eind van haar levensduur’. Lees hier alles over die plannen in: Zaanse Dromen #27: Bruggen Krommenie (N203)

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Provincie en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ik lees net dit bericht en vraag me af wat die geluidsonderzoeken in houden. En waarom op tijden dat het rustiger wordt op de brug. Wat willen ze meten. Kunt u di toelichten?

  • @Ed: Bij de geluidsmetingen wordt het geluid van de brug gemeten bij het passeren van een voertuig. Het onderzoek richt zich dan bijvoorbeeld op de geluiden van de trilling van de brug, het geluidsniveau als een wagen over de naden tussen de bruggen rijdt en de weerkaatsing van het geluid. Bij de brug voor het verkeer richting Wormerveer (de zuidelijke brug) worden overdag geluidsmetingen uitgevoerd. Hierbij wordt het verkeer niet gehinderd. Bij de brug voor het verkeer richting Assendelft (de noordelijke brug) is er minder ruimte om te meten. Om het verkeer minimaal te hinderen, vinden de metingen op deze brug in de avond plaats. Eerder onderzoeken hebben uitgewezen dat ook in de avond een voldoende representatief verkeersaanbod is om de geluidsmetingen te kunnen uitvoeren.

 • H Belder

  Bestaat er geen mogelijkheid om voor zeilers ergens een ponton neer te leggen,dat wij het volgend seizoen weer normale een doorvaart hebben!dit duurt nu al een paar jaar.,zonder een vooruitzicht naar een oplossing? dat wij de masten kunnen heisen.

  • Bert Versteeg

   Het is gewoon van de zotte dat er bruggen in Rijks- en Provinciale wegen worden geopend omdat er iemand zonodig met een zeilbootje door moet!
   Die zeilers veroorzaken met name in de spits kilometers lange files!
   Dus alle bruggen zeker in de spits dicht houden voor zeilers en als ze er zonodig langs willen dan strijken ze de mast maar of zagen ze deze maar af!

 • Rik Romijn

  Ik vind het heerlijk dat de bruggen dichtblijven. Het is al hartstikke druk in krommenie met al dat verkeer. Het is niet meer van deze tijd dat de bruggen open moeten voor de pleziervaart. Zelfs treinen moeten stoppen voor pleziervaart. Al het verkeer stroopt op. Als men zo graag wil zeilen of met een jacht wil varen gaan ze maar naar Monaco 😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *