Sinds oktober 2022 wordt de brug in Krommenie (N203) over de Nauernasche Vaart niet meer bediend. Dat blijft voorlopig zo. Het hele komende vaarseizoen blijft de brug gesloten voor de scheepvaart.

Het laatste onderzoek wordt in oktober uitgevoerd en de rapportage is naar verwachting in november klaar. Daarna gaat het rapport naar de gedeputeerde die moet beslissen of de brug tussentijds wel of niet of misschien deels weer bedienbaar wordt gemaakt. In 2023 zal de brug gesloten blijven.

De brug moet ‘binnen een aantal jaren’ worden vervangen of ‘grootschalig’ worden gerenoveerd aldus de Provincie, en ook de naastgelegen spoorbrug moet worden aangepakt. In september en oktober wordt onderzoek gedaan naar de geluidsniveaus rondom de brug en naar de aanwezigheid van kabels en leidingen.

Vervanging lijkt overigens wel het streven. In een persbericht over de infrastructuur heeft de Provincie het nadrukkelijk over vervanging: “de oudste, meest noordelijke brug kan momenteel niet meer bediend worden voor de scheepvaart, waardoor de doorvaarthoogte beperkt is tot 2,70 m. Terwijl het plan voor de vervanging van beide bruggen verder wordt uitgewerkt, onderzoekt de provincie wat er nodig is om bediening weer mogelijk te maken.”

In maart van dit jaar zei de Provincie dat ze ‘meer tijd’ nodig had “om in detail te onderzoeken hoe het beweegbare deel van de brug moet worden aangepakt om eventueel weer bedienbaar te worden.” Bij de inspecties is gekeken naar de onderdelen die kapot zijn en vervangen moeten worden en naar de onderhoudsstaat, “dus naar de levensduur van andere delen en de kans dat deze onderdelen binnen afzienbare tijd vervangen/gerepareerd moeten worden” aldus de woordvoerder van de Provincie.

De ‘vervangingsplannen’ van de brug dateren al uit 2015, toen was de brug al ‘aan het eind van haar levensduur’. Lees hier alles over die plannen in: Zaanse Dromen #27: Bruggen Krommenie (N203)

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht en contact met de Provincie en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.