Opinie Elvira Guiliazova (Hemkade): “onze levenswijze is volledig verstoord”

Zaanstad wil het conflict tussen bewoners van Hemkade 51 (de familie Groen-Guiliazova) en de North Sea Venue (Hemkade 48) ‘de-escaleren en normaliseren’. Zelf is de gemeente betrokken vanwege de afgegeven vergunningen, rechtszaken en handhavingsverzoeken.

Ter voorbereiding werd diverse keren in de raad over de zaak gesproken en ingesproken. Op 17 juni deed De Orkaan verslag van zo’n bijeenkomst. Inspreker Elvira Guiliazova (bewoonster Hemkade 51) vond dat haar standpunten niet volledig tot hun recht kwamen in het artikel. Ze mailde aanvullingen aan De Orkaan die we hieronder plaatsen.

door Elvira Guiliazova

“We vroegen ons af of de schrijver van het artikel beseft wat het is om wederrechtelijk van je fundamentele recht op vrijheid te zijn beroofd? Welke gevolgen dit heeft op de gezondheid? Is het hem/haar bekend dat bijvoorbeeld zaterdag en zondag het hekwerk volledig dicht is en dat de openingstijden van de poort telkens wijzigen?

Aangezien ons huis omringd is door het Noordzeekanaal is dit onze enige toegangs- en tevens vluchtweg. Gedurende het hele jaar worden leden van onze familie geconfronteerd met de niet functionerende poort wat leidt tot o.a. het afzeggen van de afspraken omdat de gezinsleden het terrein niet af kunnen, het mislopen van patiënten, het missen van de collegebanken, te laat komen op de afspraken, missen van de poststukken en kranten op zaterdag en zondag, vuilnisbakken die twee weken niet worden opgehaald; het volledig afhankelijk zijn van Moens voor wat betreft vrije en onafhankelijke doorgang. Het verloop van onze normale levenswijze is volledig verstoord.

Er zijn meerdere mensen die het Balkenhaventerrein opkwamen (onbekenden) en letterlijk van de buitenwereld waren afgesloten. De politie kon er niets aan doen aangezien het om een particuliere poort gaat. De verklaringen van deze mensen hebben wij voorhanden. Of weet men dat er op een gegeven moment kopieën van onze paspoorten zijn gevraagd om toegang te mogen krijgen tot onze eigen woning? Of dat elke verplaatsing van ons in het systeem door Moens wordt bijgehouden?

Wellicht is het niet onbelangrijk om op te merken hoe de machtsverhoudingen liggen. Een burger die jaar in jaar uit onrechtmatig behandeld wordt ondergaat een zekere vorm van transformatie. Het is niet zo dat het “niet moeilijk is om mee ruzie te krijgen”… het is wel zo dat we voortdurend op onze hoede moeten zijn. En vooral na een fysieke aanval en diefstal door I. Moens op klaarlichte dag.

Hoe frustrerend kan het zijn om een dag je huis niet te kunnen bereiken? En als dit consequent gebeurt door toedoen van iemand met kwade bedoelingen? Iemand die je huis op deze manier afhandig wil maken en de gemeente die dit gedrag faciliteert? Dan word je van binnenuit boos.

Echter om het probleem op te lossen zijn emoties niet voldoende, ons streven is het bereiken van rechtvaardigheid en gelijke behandeling door middel van rechterlijke procedures. Dit is helaas de enige weg om voor je rechten op te komen en deze ook te waarborgen.”


Op 9 juli besteedt BNN VARA aandacht aan de zaak. Hier ons dossier Hemkade. Foto: De Orkaan (het hek voor de afsluiting van het parkeerterrein van de NSV en van het terrein van de familie Groen).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Eva Rockwell

    Élvira en anderen ik heb Opstandelingen gezien en begrijp jullie volkomen. Hoe kan iemand een hek plaatsen en vervolgens bepalen wanneer jij naar je eigen huis kunt bereiken of ergen heen kunt gaan. Wat ik vind is dat niet alleen gekeken moet worden naar een vrije toegang maar ook hoe gevaarlijk het is om iemand op te sluiten. Bekijk eens als er een brand uitbreekt? Of medische hulp nodig heeft en brandweer of ambulance ,politie er niet naar binnen kunnen. Het is toch van de zotte dat 1 persoon kan bepalen over jouw leven .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *