Bezwaar tegen horeca-vergunning DeFlux: Drugs en ‘gehersenspoelde jongeren’

Vandaag – woensdag 31 mei – diende Elvira Guiliazova (familie Groen-Guiliazova en bewoonster Hemkade 51) een bezwaarschrift in tegen de horeca-exploitatievergunning die burgemeester Jan Hamming heeft verleend aan Podium de Flux.

De familie Groen-Guiliazova heeft eerder al van zich laten horen in een langdurig conflict op de Hemkade met Ivar Moens van de North Sea Venue (hier is ook Podium de Flux gevestigd).

Een bezwaarschrift kan worden ingediend door een persoon of organisatie die het niet eens is met een beslissing of handeling van een overheidsinstantie. In dit geval heeft Elvira Guiliazova bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de burgemeester om een horeca-exploitatievergunning voor onbepaalde tijd te verlenen aan Fluxus voor het pand Hemkade 48 in Zaandam.

Onveilige woon- en leefsituatie

De advocaat van Guiliazova vindt dat de horeca-exploitatievergunning ten onrechte is verleend. Hij benadrukt dat het onbekend is hoe de exploitatie op de lange termijn precies zal verlopen. Hij is van mening dat de nieuwe situatie een grondige evaluatie vereist. Ook benadrukt hij de potentiële gevolgen voor de woon- en leefsituatie, zoals parkeer- en verkeersproblemen en hinder, inclusief geluidsoverlast. Elvira Guiliazova uit daarnaast haar bezorgdheid over het gedrag van organisatoren van Poppodium de Flux. 

“Tijdens evenementen wordt de openbare weg geblokkeerd en afgesloten met hekken, zonder rekening te houden met buurtbewoners.”

Ze maakt zich zorgen over de belemmeringen die dit kan veroorzaken, ambulances die op deze manier niet kunnen passeren. Daarnaast vindt ze het onbegrijpelijk dat Zaanstad het toestaat dat er feesten op de locatie worden georganiseerd op het terrein van de North Sea Venue, waarvan bekend is dat ‘gehersenspoelde jongeren drugs gebruiken.’

In reactie op de beweringen over overlast stelt de advocaat van de burgemeester dat er geen informatie bekend is over afgesloten wegen of meldingen van overlast bij de politie. Het drugsgebruik op het terrein van de North Sea Venue is volgens haar niet relevant in deze context, aangezien drugsgebruik bij wet verboden is en niet gefaciliteerd wordt door de gemeente.

“Als de burgemeester constateert dat er zaken gebeuren die niet toelaatbaar zijn, kan de vergunning worden ingetrokken.” 

Volgens haar is de beslissing om een bepaalde termijn toe te kennen in plaats van een onbepaalde termijn, eerder juridisch getoetst door de rechtbank. Mede op basis daarvan heeft de burgemeester ook beslist om de horeca-exploitatievergunning voor onbepaalde tijd te verlenen. De rechtbank zal zich buigen over de zaak en komt binnenkort met een uitspraak.

Het Hek van de Hemkade

Er is een jarenlange strijd gaande tussen de familie Groen-Guiliazova, North Sea Venue en Zaanstad over de toegang tot het terrein van de North Sea Venue. De familie Groen moet namelijk over het terrein om naar hun eigen woning te gaan. De strijd heeft in 2020 zelfs de aandacht getrokken van de BNNVARA-serie Opstandelingen. Sophie Hilbrand legde “de vinger op de zere plekken van de lokale democratie.” In de aflevering die draait om de strijd van Elvira Guiliazova en haar moeder, legde burgemeester Hamming ook uit wat Zaanstad probeerde te doen aan de slepende affaire.

Wie alleen de laatste wapenfeiten wil lezen kan hier klikken: Oplossing dossier Hemkade eindigt als ‘fiasco’. Wie sterke zenuwen en veel geduld heeft kan het hele dossier bekijken.

Tekst: Nick Boeske, foto’s: Piet Bakker (De Orkaan), bronnen: openbare hoorzitting Zaanstad, eerdere berichten De Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Erik Schouten

    even voor de duidelijkheid, podium de Flux en de Hemkade zijn niet hetzelfde! de Hemkade geeft housefeesten en de Flux biedt een poppodium! bij de Flux wordt door de bezoekers nauwelijks drugs gebruikt hooguit een jointje! en over dat de Flux tijdens evenementen de openbare weg zou afzetten met hekken? de wegbreedte is daar minimaal 9 meter, de Flux zet sinds kort idd paaltjes van 1,5 meter hoog neer met daartussen een kunststof kettinkje dit neemt (tijdelijk) zo’n 2,5 meter wegbreedte in beslag! dat hulpdiensten hier hinder van zouden ondervinden is volkomen onzin! de paaltjes plaatst de Flux ter voorkoming van parkeren voor de nooduitgangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *