OZB omhoog, omlaag of allebei!

Het wordt volgend jaar een beetje puzzelen met de Onroerend Zaak Belasting, de OBZ. Hij gaat omhoog (of omlaag) maar dat betekent niet altijd dat je meer of minder moet betalen.

Per saldo hoopt de gemeente Zaanstad volgend jaar bijna een half miljoen meer op te halen met de OZB. Maar dat komt alleen omdat er meer huizen en bedrijven zijn. De opbrengst van de huidige voorraad moet gelijk blijven. De OZB wordt niet verhoogd.

Maar omdat de huizen meer waard zijn geworden en bedrijfspanden minder, heeft dat invloed op wat eigenaren en gebruikers betalen.

De gemeente heeft daar het volgende op gevonden: bij huizen gaat de OZB omlaag (omdat er gemiddeld over een hoger bedrag wordt berekend moet de opbrengst ongeveer gelijk blijven) en bij bedrijven gaat die omhoog (maar daar wordt over een lager bedrag gerekend).

De verschillen in de tarieven staan hieronder. Voor bedrijven gaat de OZB met zo’n 6,5% omhoog, bij particulieren met 1,7% omlaag.

OZB 2015 2016

Dat betekent niet dat iedereen net zoveel betaalt als vorig jaar. Er kunnen nog steeds behoorlijk verschillen optreden volgens de gemeente.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *