Platanen-verplaatsing in Krommenie

Bij de ontwikkeling van het nieuwbouwproject Provily Slibkuil in Krommenie zouden aanvankelijk de platanen aan de Marslaan moeten sneuvelen.

Maar dat plan is van de baan. De platanen worden verplaatst. Dat gaat in fases. Gister, 25 maart, zijn ze ‘voorbereid’ op de verhuizing.

De klus wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Krommenieër Jaap J. Boot die zich al vanaf 2010 inspant voor het behoud van de platanen. Over de platanen heeft hij zelfs een eigen website gemaakt (en welke boom kan zoiets over zichzelf zeggen?).

De eerste fase bestaat uit ‘wortelsteken’ (‘wortelhakken’ volgens Boot):

“Voor het verplaatsen gaat er ongeveer 30% hout uit de boom waarbij de kruin behouden moet blijven, jammer maar noodzakelijk. De verplaatsing gaat ongeveer 6 meter bedragen volgens een zegsman bij het werk. De bomenstichting is er bij betrokken zag ik, en de platanen zullen 3 jaar nazorg krijgen zo heb ik begrepen.

De ontwikkelaar schrijft in de brief aan de bewoners:

“AM B.V. en de gemeente vinden het van groot belang om deze platanen te behouden. Vanwege het seizoen zullen de platanen in maart worden voorbereid, zodat ze in het najaar van 2019 verplaatst kunnen worden. De voorbereidingen bestaan uit het rondgraven en prepareren van de kluit. Hierdoor worden nieuwe haarwortels aangemaakt, waardoor de boom aanzienlijk sneller aangroeit op de nieuwe locatie.”

Hieronder de platanen in oude luister, foto (net als die helemaal boven) van de website van Jaap J. Boot.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *