PvdD-Amsterdam: ‘Twiske-Besluit Landsmeer is dapper’ 🔊

Landsmeer besloot in 2022 om geen grootschalige commerciële evenementen meer toe te staan op het eigen grondgebied in het Twiske, en dat besluit viel slecht bij het Recreatieschap waarin ook de omliggende gemeenten deelnemen. 

Purmerend dreigde uit het Recreatieschap te stappen als Landsmeer blijft weigeren, maar Landsmeer stelt dat de bescherming van natuur en rust belangrijker is dan financiële belangen. 

Partij voor Ouderen en Veiligheid in Zaanstad heeft naar aanleiding van het dreigen van Purmerend om uit het recreatieschap te stappen een aantal vragen aan het College van B&W gesteld. Raadslid Ton Brekelmans wil weten wat de financiële- en politieke gevolgen zijn, wanneer Zaanstad zou besluiten uit het Recreatieschap te stappen.

Ook in Amsterdam staat de stijve poot van Landsmeer op de agenda. Jennifer Bloemberg-Issa, fractievoorzitter van de Amsterdamse Partij voor de Dieren schrijft aan het college van onze hoofdstad dat ze verbaasd is over de wrevel die het besluit van Landsmeer opwekt: 

‘Wat de Partij voor de Dieren betreft is het besluit van de gemeente Landsmeer om geen commerciële evenementen toe te staan dan ook een dapper besluit van een kleine gemeente die zich wel houdt aan Europese regelgeving rondom Natura-2000 gebieden.’

Bloemberg-Issa stelt dat uit evaluatie blijkt dat het Twiske niet voldoet aan haar Natura-2000 instandhoudingsdoelstellingen voor meerdere vogelsoorten, dat grootschalige commerciële evenementen negatieve effecten hebben op de natuur en de dieren die in het gebied wonen en dat blijkt dat er 20% minder vogels waren na het festival Lentekabinet. 

Ze vraagt onder meer of het college weet dat het Twiske een Natura2000 gebied is en of het college er zich van bewust is dat er momenteel niet aan de Natura2000 instandhoudingsdoelstellingen wordt voldaan in het Twiske. 

Volgens de Partij voor de Dieren vervult de gemeente Landsmeer een voorbeeldrol. 

Hart voor het Twiske

De Stichting Hart voor Het Twiske steunt de beslissing van Landsmeer, omdat zij vindt dat de volksvertegenwoordigers van Landsmeer luistert naar de burgers. De stichting streeft ernaar om de waarden van de natuur en het landschap in Het Twiske te behouden en te versterken:

“Landsmeer houdt zich aan de zorgplicht voor de natuur, die Europa vereist. Want de natuur gaat dramatisch achteruit. Je kunt Natura2000-gebieden niet als wingewest beschouwen. Je mag hier niets doen wat de natuur verstoort. Daar moeten alle overheden zich aan houden”

Volgens de actiegroep heeft het Recreatieschap aanzienlijke reserves en kan rekenen op meer parkeeropbrengsten die de verloren inkomsten van festivals zouden kunnen compenseren. Er worden ook vraagtekens gezet bij de motieven van de provincie Noord-Holland om festivals te sponsoren en toe te staan in Natura2000-gebieden, ondanks de potentiële schade aan de natuur. Hart voor het Twiske dreigt daarom met juridische stappen tegen het Recreatieschap voor hun activiteiten in het gebied.

De foto boven is van Fred Wolf

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jan Dirk Schouten

  Bestuurders hebben maling aan europese regels. Natura 2000 is klip en klaar. Landsmeer heeft het door. Nu de andere gemeenten nog! Gern festivals en huisjes voor toerstisten in Twiske betekent dat elders starterswoningen mogelijk zijn. Maar het geld is kennelijk belangrijker…

 • Bert Versteeg

  Het Twiske is een recreatiegebied en geen natuurgebied.
  Dat er veel natuur is in Het Twiske is een tweede en dat ook veel omwonenden niet zitten te wachten op de overlast is ook waar maar het argument waarmee Landsmeer komt klopt niet dus zij zullen met andere argumenten moeten komen.
  Tja, en hoe datt actiegroepje dat zich PvdD er over denkt is natuurlijk niet zo verrassend.

  • Louis Dirksen

   Als je meent dat iets in strijd is met welke of regel dan ook dan is de al dan niet rijdende rechter voor iedereen degene die het verlossende woord spreekt.

   Overigens was de Engelse droogkomiek Marty Feldman (helaas overleden in 1967)de uitvinder van de Rijdende Rechter, samen met diens maat, De Rijdende beul…….

  • R. de Vries

   Het gebied heeft de Natura2000 status gekregen, zoals zoveel kleine vlekjes in Nederland, om maar een beetje aan de doelstelling voor het land te voldoen.
   Daar zijn nu eenmaal regels voor opgesteld en campings, festivals en dronken idioten die vuilnisbergen achterlaten horen er simpelweg niet thuis.

 • Jan Dirk Schouten

  Recreatie en natuur. Dat zijn onze regels. Geen ondernemingssterrein is het Twiske. En het is geen is geen postzegel. Niemand wil in zijn achtertuin festivals. En wel recreatiehuizen, maar geen woningen voor starters en woningzoekenden. Dan regeert het kapitaal en de daarbij behorende politici. De recente verkiezingen hebben ook duidelijke taal gesproken!

 • Mari de Boer

  Heel sterke beslissing van Landsmeer.
  Alle begrip voor de behoefte van andere mensen voor lawaaierige evenementen en vakantiehuisjes.
  Maar als je naar het Twiske gaat kom je voor de natuur. En helaas is het zo dat te veel mensen bij elkaar die natuur verstoren.
  Zelf geniet ik iedere dag van de rust en de vele vogels in mijn tuin.
  Kom ook genieten van de vogels in het Twiske maar laat het lawaai weg en…… ruim je rommel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *