VVD-raadslid Harm Jan ‘Babbeldebabbel’ Egberts mag zich deze week met de felbegeerde titel Raadslid van de Week tooien.

In aanloop naar de raadsverkiezingen is het goed om zo en dan een raadslid in het zonnetje te zetten, voor het voetlicht te brengen of in de schijnwerpers te plaatsen.

Ze verrichten hun goede werken vaak in stilte en oogsten daarvoor weinig lof; hoon op sociale media is hun deel, in de familiekring worden ze met argwaan tegemoet getreden. Ten onrechte. Zo af en toe verlaat iemand z’n comfortzone, springt over zijn eigen schaduw of denkt buiten de box. Dat verdient een onderscheiding.

Babbeldebabbel!

Op het Twitteraccount van Harm Jan Egberts is het al ruim een half jaar stil. Maar in de raad kan hij zomaar vanuit de heup een raak schot afvuren, ook op zichzelf – en dat siert hem. Werken in stilte en een gezonde dosis zelfkritiek. Dus alweer een VVD’er! Dat ligt niet aan onze voorkeur voor de partij maar aan de verdiensten van de kandidaat als mensch.

Donderdag duurde het tot laat op de avond tot Egberts van zich liet horen, het waren relatief ongevaarlijk onderwerpen: vuurwerkverbod (“daar ben ik als liberaal tegen” merkte de ex-PSP-plakker en ex-PvdA-wethouder snedig op), Vogelopvang (was hij voor) en Duurzaamheid (idem).

Tijdens zijn vogel-optreden onthulde Egberts (ook nog eens voorzitter van Zaans Showorkest en Honig Breethuis) dat hij zo’n 24 jaar geleden als raadslid zijn eerste bijdrage aan de begrotingsbehandeling in Zaanstad leverde – ook over de Vogelopvang. Maar:

“gezien mijn huidige plaats op de kandidatenlijst zou het zomaar eens kunnen zijn dat dit mijn laatste wordt.”

Een nieuwtje: gedoe rond de VVD-lijst. Gerard Ram wordt lijsttrekker (en kandidaat-wethouder ter voorbereiding op zijn grote stap voorwaarts naar de landelijke politiek) maar wie hem naar die positie mag duwen is kennelijk onderwerp van een interne strijd. Zeven van de 22 kandidaten zijn al lijstduwer bij de VVD, maar er kan nog meer bij. Via voorkeursstemmen kunnen laaggeplaatsten trouwens de zaak op z’n kop zetten, ook daar hebben ze bij de VVD ervaring mee.

Bij de Duurzaamheidsdiscussie liet Egberts zich zien zoals hij is, niet het meest eloquente raadslid maar wel één van de meest authentieke… hij beëindigde zijn allerlaatste (?) begrotingsbijdrage met “babbeldebabbel, ik praat teveel”.

Brecht

Ook voor ‘Babbeldebabbel’ Harm Jan eentje van Bertolt Brecht (Dreigroschenoper)

Denn die einen sind im Dunkeln
und die andern sind im Licht
und man siehet die im Lichte
die im Dunkeln sieht man nicht.

Hier alle Raadsleden van de Week.